Оливкова олія традиційно виробляють з плодів Olea europaea (Оливи європейської).

Плоди дерева пресують для виробництва цього прекрасного рослинного масла, яке використовується в косметиці, медицині, кулінарії, а також в якості палива для світильників, пише Medical News Today.

За останні 50 років багато досліджень вивчали переваги оливкової олії для здоров'я і ось що відомо зараз про його корисних якостях:

Зміцнює серцево-судинну систему

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Основне джерело дієтичного жиру в середземноморській дієті. Люди, які регулярно вживають оливкова олія, з меншою ймовірністю страждають від серцево-судинних захворювань.

Також допомагає зменшити запалення, ендотеліальну дисфункцію та тромбоз.

Запобігає інсульт

Французькі вчені встановили, що у літніх людей, які регулярно вживали оливкову олію для приготування їжі і салатної заправки, ризик виникнення інсульту зменшився на 41 відсоток.

Попереджає розвиток депресії

Люди, чия дієта, насичена трансжирами, більш схильні до депресії, у порівнянні з тими, чий раціон багатий на моно - і поліненасичені жири. Транс-жири широко використовуються у фаст-фудах і випічці.

Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія, оливкова олія, мабуть, знижує ризик виникнення депресії.

Зменшує ймовірність виникнення раку молочної залози

Вчені з Барселони знайшли ключовий механізм, завдяки якому оливкова олія захищає організм від раку молочної залози, на відміну від інших рослинних олій.

Олія знижує активність онкогена p21Ras і запобігає пошкодження ДНК, а також сприяє загибелі пухлинних клітин.

Допомагає підтримувати здоровий рівень холестерину

Японське дослідження показало, що концентрації "поганого холестирина" знизилися у 28 амбулаторних пацієнтів, які приймали добавки оливкової олії один раз на день протягом 6 тижнів.

Запобігає слабоумство

Oleocanthal — це тип природного фенольного з'єднання, виявленого в оливковій олії першого віджиму.

З'єднання підвищує виробництво двох білків і ключових ферментів, які допомагають видаляти бета-амілоїд з головного мозку, що приводить до розвитку хвороби Альцгеймера.

Захищає від гострого панкреатиту

Оливкова олія першого віджиму містить у величезній кількості олеинову кислоту і гидрокситирозол, які впливають на розвиток гострого панкреатиту або раптове запалення підшлункової залози.

Оберігає печінку

Дослідники з Тунісу та Саудівської Аравії довели, що оливкова олія першого віджиму захищає печінку від окисного стресу — стан, при якому в організмі занадто багато вільних радикалів

Захищає від виразкового коліту

Британські вчені стверджують, що вживання більшої кількості оливкової олії запобігає появі виразкового коліту на 90 %.

Нагадаємо, про корисні властивості кави з маслом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", елемент, що міститься в яблуках, полуниці і овочах уповільнює процеси старіння в організмі.

Також "Знай.uа" писав, що дієтологи просять стримати свій апетит і не налягати на вівсянку вранці і ось чому.