Інсульт - дуже небезпечна хвороба, яка відзначається гострим порушенням мозкового кровообігу, внслідок якого відбувається раптова втрата свідомості та параліч.

Про особливості цього захворювання розповіла в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй Facebook-сторінці.

"Його наслідками може стати параліч кінцівок, втрата зору, порушення ходьби, мови та психічних функцій. У 90% випадків інсульт викликають конкретні фактори ризику, які можна запобігти. Це хронічні серцево-судинні захворювання (особливо - артеріальна гіпертензія), цукровий діабет, куріння , зайва вага, зловживання алкоголем, стрес і недостатня фізична активність ", - повідомляє Супрун.

Щоб розпізнати страшну хворобу, варто попросити людину, у якої вона підозрюється зробити три невеликих дії:

Підняти обидві руки

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

У кінцівках не повинно виникати слабкості.

Попросіть вимовити власне ім'я

Мовлення не повинно бути незрозумілим та заплутаним.

Посміхнутися

Посмішка та обличчя мають бути симетричними.

Якщо ви помітили хоча б одну підозрілу ознаку, варто негайно викликати "швидку". Допомога при інсульті повинна бути надзвичайно швидкою та ефективною - починаючи від виявлення хвороби та виклику швидкої допомоги і аж до повного одужання пацієнта.

За дінформацією американської організації National Stroke Association, у 10% людей після інсульту протягом 1-1,5 місяців самостійно відновлюються всі порушені функції. У 10% є досить складні порушення, які не підлягють відновленню. Ще 20% помирають протягом місяця після інсульту. Решта 60% мають ті чи інші наслідки (порушення мови, мислення, ковтання, сприйняття, чутливості, психоемоційної сфери і т.д.).

Розглядаючи ці 60%, 20% з них мають легкі порушення (є хороші шанси на повне відновлення), 20% - середньотяжкі і решта 20 мають важкі наслідки. У людей із середньотяжкими та важкими інсультами відновлення функцій та організму, скоріше всього, буде частковим.

Нагадаємо, раніше Супрун буквально поставить українців на карачки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що Супрун змусить українців обніматися.

Також "Знай.ua" писав, про те, що Супрун має намір лікувати українців музикою.