Дослідження на мишах показали, що навіть невелика доза аспирина зменшує симптоми розсіяну склерозу.

Розсіяний склероз (РС) — аутоімунний розлад, при якому аберантнте Т-клітини імунної системи атакують і руйнують захисну оболонку з міелінового білка, який захищає нерви, повідомляє Medical Xpress.

Нове дослідження на цю тему очолила професор Сюзанта Мондал (Susanta Mondal) в Медичному центрі у справах ветеранів Джессі Брауна в Чикаго.

У рамках експерименту команда вчених нагодувала аспірином мишей, яких спеціально вивели з імітацією розсіяного склерозу людини. Дослідники виявили, що навіть низькі дози аспірину (81 міліграм у "дитячого аспірину"), які багато хто приймають для запобігання серцевих захворювань, стримують симптоми РС у мишей.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Більш того, болезаспокійливий засіб, схоже, уповільнював розвиток захворювання. Мієлінова оболонка навколо нервів мала меншу деградацію після того, як миші приймали аспірин. Інфільтрація деструктивних Т-клітин у спинний мозок також була обмежена.

"Хоча експеріменты на мишах не завжди підходять людям, результати нашого дослідження підкреслюють приховані властивості аспірину і припускають, що низькі дози цього препарату може быты використані для лікування симптомів РС", — пише дослідницька група.

Тим не менш, експерти наполягають, що випробування повинні проводитися у великому масштабу і за участю людей, тоді подальше застосування аспірину як засобу лікування розсіяного склерозу стане можливим.

Нагадаємо, надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", аналіз даних сотень тисяч американських жінок показав, що регулярне вживання низьких доз аспірину (100 мг) зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23 %.

Також "Знай.uа" писав, що медики виявили мутації в генах, що призводить до появи рідкісного захворювання — синдрому Саула-Вільсона або дварфизма.