Медики зуміли пояснити причину розвитку остеоартрозу.

Нова наукова робота Товариства ортопедичних досліджень дозволила відповісти на питання, чому коліно деградує після травм, повідомляє Medical Xpress.

Дослідники виявили, що видалення меніска призводить до значної загибелі клітин протягом декількох годин під час інтенсивних фізичних вправ.

За допомогою потужного спеціалізованого мікроскопа вчені змогли спостерігати за тим, що клітини роблять в реальному часі, коли відбувається фізична активність.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

"Дивно, як швидко загинули клітини після видалення меніска. Половина клітин, які виробляють і підтримують компоненти колінного хряща, померли протягом чотирьох годин", — стверджує автор дослідження Зіад Абусара (Ziad Abusara), зазначаючи, що це був перший випадок використання дуже потужного мікроскопа для проведення такого роду досліджень.

За словами медиків, коли клітини вмирають, то коліно піддається високому ризику дегенерації і розвитку остеоартрозу.

Артритні захворювання є однією з основних причин інвалідності в усьому світі. Остеоартроз також асоціюється з підвищеним рівнем ожиріння, серцевих захворювань і смертності, так як ті, хто страждає їм, менш рухливі.

Автор дослідження стверджує, що результати їх дослідження вперше продемонстрували, як меніск захищає вже пошкоджений суглоб від дегенерації, і зменшує ступінь загибелі клітин за межами пошкодженої ділянки.

За словами вчених, при розробці ранніх лікувальних втручань необхідно намагатися зберегти меніск, це допоможе запобігти загибелі клітин і зберегти здоров'я колінного суглоба.

Наступний крок вчених — подивитися, що відбувається в період між смертю клітин і розвитком артрозу колінного суглоба.

Нагадаємо, медики навчилися лікувати рідкісну аномалію в утробі матері.

Як повідомляв портал "Знай.uа" стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що мутації в генах може призвести до розвитку сколіозу у дітей.