Буквально днями міжнародна група вчених з Великобританії, США та Нідерландів провела масштабне дослідження і визначила, що болі в спині генетично пов'язані з психічними захворюваннями. Результати дослідження вчені опублікували на сервері biorXiv.

Так, фахівці проаналізували фрагменти ДНК понад півмільйона людей — американців, європейців, африканців і азіатів зрілого та похилого віку. Як з'ясувалося, ряд генів, які викликають хронічні болі в попереку, впливають також на психологічні симптоми у людини. Так, саме ці симптоми визначають схильність людини до депресії, тривожності та інших розладів психіки.

Також варто відзначити, що ці гени мають зв'язок зі здатністю запам'ятовувати нову інформацію, схильністю до сколіозу та остеоартрозу.

Якщо вірити статистиці за 2016 рік, саме болі в попереку займають лідируюче місце в списку причин обмеження працездатності у багатьох країнах світу. При цьому вчені підкреслюють, що ризик розвитку хронічних болів вище у жінок. Крім того, больові відчуття стають сильнішими з віком або при появі зайвої ваги.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

До речі, осінь з довгими холодними вечорами, дощовими і похмурими днями може бути причиною поганого настрою, осінньої хандри і навіть депресії. Однак варто розрізняти всі ці стани, адже звичайна дратівливість і занепад сил можуть свідчити як про просту втоми і недосип, так і бути симптомами захворювання.

Багато людей, особливо мешканці мегаполісів із приходом осені відчувають підвищену дратівливість, занепад фізичних і моральних сил, прокидатись стає все важче.

Нагадаємо, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.

Як повідомляв портал Знай.uа, фізичні вправи в окулярах віртуальної реальності збільшують витривалість і продуктивність тіла, а також підвищують поріг болю.

Також портал Знай.uа писав, як запобігти найнебезпечніші жіночі хвороби.