Медики детальніше вивчили особливості роботи клітин, які допомагають нам виглядати молодше і охороняє організм від інфекції.

Дермальні фібробласти — це спеціалізовані клітини шкіри, які утворюють сполучну тканину і допомагають шкірі відновитися після травм, повідомляє Medical Xpress.

Деякі фібробласти здатні перетворюватися в жирові клітини, надаючи шкірі молодий вигляд і створюючи пептид, який відіграє важливу роль у боротьбі з інфекціями.

Дослідники з Каліфорнійського університету Сан-Дієго встановили, як фібробласти перетворюються на жирові клітини і визначали причини, які призводять до припинення цього процесу по мірі старіння людей.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Втрата здатності фібробластів перетворюватися в жири впливає на те, як шкіра бореться з інфекціями і впливає на зовнішній вигляд шкіри під час старіння", — объянил автор дослідження Річард Гало (Richard Gallo).

Слід зазначити, що набір ваги ніяк не впливає на перетворення дермальних фібробластів в жирові клітини.

Справа в білку під назвою трансформуючий ростовий фактор бета (TGF-β), який перешкоджає перетворенню дермальних фібробластів в жирові клітини і обмежує вироблення антимікробної пептидного кателицидина, що допомагає захистити їх від бактеріальних інфекцій.

"У немовлят під шкірою багато такого жиру, що робить їх шкіру добре пристосованої для боротьби з деякими видами інфекцій. Літні дермальні фібробласти втрачають цю здатність, як і здатність до утворення жиру під шкірою", — сказав Галло.

В експериментах на мишах дослідники використовували хімічні блокатори для придушення TGF-β-шляху, змушуючи шкіру повертатися до більш молодої функції і дозволяючи дермальным фибробластам перетворюватися в жирові клітини.

Розуміння біологічного процесу, що приводить до втрати цих спеціалізованих жирових клітин з віком, може бути використане для боротьби з золотистим стафілококом — патогенними бактеріями, які вважаються основною причиною інфекцій шкіри і серця.

Результати дослідження також допоможуть зрозуміти, що не так з іншими захворюваннями: ожирінням, діабетом і аутоімунними захворюваннями.

Нагадаємо все що треба знати про колагені.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Також "Знай.uа" писав, як захистити шкіру від холодів.