Стетоскопы можуть представляти небепеку для здоров'я пацієнтів.

До такого висновку прийшли дослідники після того, як вивчили 40 інструментів, якими користуються лікарі з відділення інтенсивної терапії у медичному центрі при навчальному закладі, повідомляє Daily Mail.

Більшість з них виявилися заражені золотистим стафілококом, який може спровокувати широкий спектр захворювань: пневмонія, менінгіт, сепсис і не тільки.

За словами дослідників, медичні працівники повинні більш відповідально підходити до стерилізації інструментів. Особливо це стосується стетоскопов, які лікарі зазвичай носять з собою, на шиї або в кишенях.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Обстеження 40 інструментів показало шокуючі результати. Майже кожен з них населяли стафілококові бактерії, половина з яких належали до особливо небезпечних штамів. Вчені також виявили невеликі популяції псевдомонов і ацинетобактерий.

У рамках дослідження команда також протестувала ефективність різних методів дезінфекції та стерилізації інструментів.

За словами вчених, кожен спеціаліст використовує свої методи для стерилізації стетоскопов: перокис водню, спиртові або антибактеріальні засоби гігієни. Всі ці методики допомагають позбутися більшої кількості бактерій, але деякі мікроорганізми все одно залишаються.

Лише 10 % стетоскопов, очищених цими методами були чистими. Тому дослідники пропонують використовувати одноразові стетоскопы.

Зазвичай медичні установи рясніють стафілококами, псевдомонами, клострідіями, ентерококами, стенотрофомонами і бактеріями Burkholderia.

Кожна з них може атакувати відкриті або закриті рани, прооперовані ділянки тіла або просто ослаблену імунну систему людей, які лікують інші захворювання.

Центри з контролю і профілактиці захворювань (CDC) закликають лікарів ретельно дезінфікувати себе і свої інструменти.

Нагадаємо, бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.