Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про перші симптоми колоректального раку. Про те, коли потрібно терміново бігти до лікаря, передає Clutch.

Колоректальний рак - один з найнебезпечніших видів онкології. У світі він займає провідні позиції серед онкологічних хвороб - 1800000 нових випадків і близько 860 000 смертей було зафіксовано у минулому році. При цьому цифри з кожним роком стрімко повзуть вгору. За даними Національного Інституту Раку, в Україні щорічно виявляють близько 16 000 нових випадків цього захворювання.

Одним з головним чинників ризику захворіти на колоректальний рак є вік. Найчастіше, його знаходять у людей старших за 50 років. Зазвичай хвороба розвивається дуже повільно, і на ранніх стадіях практично непомітна.

Також ризик захворіти цим видом онкології збільшує наявність зайвої ваги, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, куріння і алкоголь. Спадковість також є великим фактором ризику.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Симптоми, при яких треба негайно звернутися до лікаря:
  • біль у животі;
  • наявність крові при поході у туалет;
  • зміни характеру випорожнень;
  • порушення роботи кишечника (запори або діарея).

Якщо вчасно звернутися до лікаря, колоректальний рак можна виявити на ранній стадії. Тоді ефективність лікування буде в рази більшою.

Уляна Супрун підкреслює, що своєчасне проходження скринінгу і подальше лікування знижують ризик захворювання на 20%. Для профілактики потрібно щорічно здавати аналіз калу на приховану кров і робити колоноскопкию кожні 10 років.

Нагадаємо, Супрун розповіла, як швидко і без особливих фізичних зусиль схуднути до літа.

Раніше Знай.uа повідомляв, Супрун порадила українцям змішувати алкоголь з антибіотиками.

Також Знай.uа писав, в Україні за весь період незалежності не було зафіксовано жодного випадку смерті від вакцин. Про це зазначила на своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун. Вона зазначила, що після кожної вакцинації ваш лікарі зобов'язаний фіксувати стан здоров'я, і про будь-яке порушення негайно повідомляти у лабораторні центри.