Хімікати, які містяться в господарських товарах, шкодять здоров'ю сперми у чоловіків.

До такого висновку прийшли дослідники з Ноттінгемського університету після того, як вивчили вплив двох хімічних речовин на кількість і якість сперматозоїдів у собак і чоловіків, пише Daily Mail.

За їх даними, ці показники помітно впали за останні 80 років майже вдвічі. Вчені припустили, що всьому виною предмети домашнього вжитку або з'єднання в їх складі.

Дефекти у сперматзоидов

Зокрема, дослідники виявили діоктилфталат і ПХД 153 у схожих кількостях і у тварин, і у людей, незважаючи на різні раціони харчування.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Діоктилфталат міститься у багатьох предметах: килими, покриття для підлоги, меблі, одяг та іграшки.

Вчені перевірили їх вплив на сперму в лабораторії, використовуючи концентрації хімічних речовин, виявлених у людини і собак. З'ясувалося, що речовини призводять до зниження якості сперми: у "пуголовків" спостерігалася малорухливість, а також ознаки пошкодження ДНК.

Як пояснили дослідники, хімікати діють аналогічно естрогену, що означає, що вони викликають проблеми при виробництві сперми.

Аномалії у сперматозоїдів

Отримані висновки стали першим дослідженням, присвяченим впливу двох відомих забруднювачів навколишнього середовища, диоктилфталату і ПХД 153, як на сперму собак, так і на людську сперму.

Коли у чоловіків виникає низька рухливість сперми, фрагментація ДНК збільшується, а слід зазначити, що чоловіче безпліддя пов'язане з підвищеним рівнем пошкодження ДНК сперматозоїдів.

Проведені дослідження також доводять, що собаки можуть бути ефективної моделлю для майбутніх досліджень впливу забруднювачів на зниження фертильності.

Причини безпліддя у чоловіків і жінок

Нагадаємо, вчені розробили пристрій і додаток, що за допомогою камери телефону, оцінюють якість сперматозоїдів у чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.

Також "Знай.uа" писав, еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.