За статистикою житель ЄС щорічно вживає близько 27 кг рибних продуктів. В Україні цей показник становить всього 14 кг, хоча рекомендація ВООЗ ‒ не менше 20 кг. Статистика не радує вітчизняних дієтологів, адже в рибі міститься велика кількість життєво важливих для людського організму речовин.

Зокрема, вчені вважають, що одна з причин міцного здоров'я та довголіття жителів північних країн ‒ високий вміст у їх крові поліненасичених жирних кислот Омега-3. А абсолютним лідером за його змістом є морська риба.

На цьому ринку більше 80% становить імпорт, що негативно впливає на ціну. Але є винятки. Наприклад, усім знайомий минтай за ціною дешевше не тільки своїх морських побратимів, а й багатьох видів м'яса. Низька ціна минтая пов'язана аж ніяк не з якістю, а з кількістю ‒ ось вже 10 років він займає 1-е місце по вилову у світі.

5 аргументів на користь минтая:

1) У опублікований ВВС рейтинг суперфудів увійшли ТОП-100 найбільш поживних і корисних продуктів, обраних вченими з тисячі «кандидатів». Минтай посів 17-е місце, тоді як атлантична тріска виявилася на 33-му, оселедець ‒ на 43-му, а скумбрія ‒ 66-му.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

2) У печінці минтая більше вітаміну А, ніж у популярній печінці тріски. Він сприяє зміцненню імунітету, відновленню шкіри та збереженню зору. Також у минтаї містяться вітаміни групи В (регуляція обміну речовин), Е (синтез білків), С (опірність інфекціям) і РР (сприятливий вплив на серцевий м'яз, розширення судин).

3) Минтай ‒ лідер за вмістом йоду і селену. Крім того, у ньому є такі цінні мікроелементи як калій, кальцій і фосфор, які живлять м'язові та кісткові тканини, і кобальт, що сприяє процесу кровотворення.

4) За рахунок високого вмісту вітамінів А, Е, С, а також Омега-3 і селену минтай є сильним натуральним антиоксидантом. Тому дієтологи рекомендують додавати його до раціону жителям екологічно забруднених регіонів, курцям, вагітним жінкам і літнім людям.

5) Минтай ‒ риба дієтична і низькокалорійна ‒ у 100 г філе міститься менше 100 калорій. При цьому у ньому високий вміст білка (23 г) ‒ не менше, ніж у червоному м'ясі. Ідеальний варіант для спортсменів і людей, які стежать за своєю вагою.

Корисні поради:

1. Обирайте рибу з Аляски (країна-імпортер ‒ США). Берингове море та затока Аляска, де ведеться основний вилов, екологічно чиста зона, яка славиться найчистішими у світі водами.

2. Щоб зберегти смак і корисні властивості замороженої риби, її необхідно правильно розморозити. Для цього перекладіть рибу з морозилки у холодильник на 10-12 годин. Також можна прискорити процес, поклавши тушку у герметично закритому пакеті у холодну воду. Але важливо, щоб сама риба не торкалася води.

3. Кулінарна хитрість: для того, щоб риба зберегла соковитість у процесі приготування, її треба «захистити» від занадто високої температури, використовуючи фольгу, рукав або кляр ‒ у залежності від способу приготування.