Спалах вірусу Ебола 2014 року в Західній Африці привів до смерті понад 11 000 чоловік.

Весь цей час вчені працювали над декількома експериментальними вакцинами та методами лікування, але жодна з них не годилася для використання в організмі людей, пише Conversation.

Останні дослідження команди вчених з Оксфордського університету показали, що антитіла, отримані із зразків тканин добровольців, яким була зроблена експериментальна вакцина проти Ебола, виявилися ефективними в боротьбі з вірусом у шести морських свинок.

Лихоманка Ебола

У цілому з клітин крові одинадцяти чоловік було отримано 82 антитіла. Їх об'єднали у три окремі групи, з кожною групою, що містить три або чотири антитіла з різними властивостями.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Одна комбінація антитіл успішно вилікувала всіх шести тварин, інфікованих вірусом Ебола, через три дні після початку інфекції.

Слід зазначити, що вакцини можуть спричиняти побічні ефекти, тому для людей з порушеннями імунної системи, літніх людей та вагітних жінок антитіла можуть стати безпечною альтернативою.

Ебола (як передається і чим загрожує)

Антитіла можуть бути виділені з крові людини шляхом відбору окремих В-клітин — спеціалізованих імунних клітин, які секретують антитіла.

Генетичний код для створення антитіл знаходиться всередині В-клітин, які добуваються за допомогою сучасних молекулярних методів. Як тільки цей код стане відомий, в лабораторії може бути вироблена величезна кількість антитіл.

Антитіла прикріплюються до вірусів і запобігають їх попаданню в клітини.

Антитіла, виділені в даному дослідженні від вакцинованих донорів, володіли тими ж характеристиками, що і антитіла, виділені з імунізованих тварин та людей, які пережили лихоманку Ебола.

Суміш антитіл, отримана в ході цього дослідження, також вивчається на предмет захисту від двох інших видів вірусу Ебола — суданського і бундибужьего.

Що потрібно при подорожі в країни, де вирує Ебола

Нагадаємо, китайські вчені зафіксували нову небезпечний різновид вірусу в печінки криланів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені знайшли спосіб зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.