Ознаки шизофренії, як і більшість психічних розладів, розпізнати не завжди просто.

Як пише Health, симптоми шизофренії можуть впливати на всі аспекти життя людини: думки, емоції і поведінку.

Традиційно шизофренія діагностується через наявність позитивних (марення і галюцинації) і негативних симптомів (зниження енергетичного потенціалу, апатію, безволи).

Ось деякі основні ознаки, до яких потрібно придивлятися при підозри на шизофренію:

Галюцинації

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Галюцинації

Класичний симптом шизофренії. Найбільш поширеними галюцинаціями є слухові (зазвичай чуються голоси, але іноді музика або механічні шуми), за якими слідують візуальні галюцинації (бачення кольорів або неіснуючих людей), а іноді і відчуття дотику, запаху або смаку чогось незвичайного.

Але галюцинації не завжди означають, що у вас шизофренія, оскільки можуть виникати і при інших психічних захворюваннях, таких як біполярний розлад.

Бред

Багато людей плутають галюцинації та марення. Ці симптоми можуть виникати і разом або окремо.

У певному сенсі, бред — це пояснення, що супроводжує галюцинації. Знову ж таки, зустрічається не тільки при шизофренії.

Труднощі з мисленням і промовою

Труднощі з мисленням і промовою

Багато людей з шизофренією відчувають труднощі зі спілкуванням і структуризацією думки. Наприклад, вони ходять навкруги при відповіді на питання, або різко змінюють тему, придумують нові слова.

Експерти вважають, що подібний тип висловлювань вказує на те, що думки також дезорганізовані.

Когнітивні симптоми

Когнітивні симптоми

Відображають проблеми з виконавчими функціями мозку, то є проблеми з пам'яттю, увагою, плануванням і організацією. Зазвичай ці симптоми більше всього заважають повсякденному життю людей із шизофренією.

Когнітивні проблеми також часто означають проблеми у соціальних відносинах.

Виконавча функція управляється префронтальної кори головного мозку, яка, порівняно з іншими тваринами, високо розвинена у людини. Префронтальна кора не відсутня у людей з шизофренією, але здатність ефективно використовувати її, особливо в соціальних взаємодіях, в тій чи іншій мірі порушена.

Дивні рухи

Дивні рухи

Людина може виглядати схвильованим та здійснювати зайві рухи. Людям з шизофренією також важко відрізнити ліве від правого, вони можуть бути незграбними або навіть не рухатися протягом тривалого періоду часу.

Апатія

Апатія

Враження соціальної замкнутості може бути посилена цими плоскими або "тупими" виразами, що виражаються в нейтральному тоні голосу, крім того, пацієнти уникають зорового контакту.

Соціальна ізоляція посилюється тим фактом, що багато людей з шизофренією, схоже, не піклуються про свою зовнішність і гігієни.

Суїцидальні думки

Суїцидальні думки

Люди з шизофренією частіше кінчають самі з собою. Якщо ви бачите будь-які ознаки того, що людина збирається покінчити життя самогубством, негайно зверніться за медичною допомогою.

Нагадаємо, паразити, які мешкають в кішках, можуть спровокувати шизофренію у людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили дивовижну взаємозв'язок між шизофренією і герпесом.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.