Кожна людина має унікальну молекулу ДНК в кожній клітині свого тіла. ДНК - це будівельна цеглинка життя, код біологічної пам'яті, який забезпечує передачу генетичних даних з покоління в покоління.

Телеканал СТБ запускає новий проект ″Таємниці ДНК″, прем'єра якого відбудеться вже цієї осені. В рамках ток-шоу герої дізнаються таємниці своєї ДНК і отримають відповіді на життєво важливі питання.

Іноді лише генетична експертиза може розставити всі крапки над ″і″. Про те, як проводиться ДНК-тест в період вагітності і на якому терміні його можна робити, розповіла експерт проекту, генетик Олена Підгорна.

За словами генетика, сьогодні тест ДНК на батьківство можна провести навіть в період вагітності. Для цього застосовуються два найбільш поширені методи - інвазивний і неінвазивний. Вони проводяться на різних термінах вагітності. Крім того, експерт зазначає, що перед складанням тесту варто обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись
Показати ще

″Інвазивний метод проводиться з 11-го тижня вагітності. Такий забір матеріалу має на увазі втручання в природне середовище плода з метою забору матеріалу для подальшого дослідження. Залежно від терміну вагітності для визначення батьківства можуть використовуватися ворсинки хоріона, пуповинна кров або амніотична рідина - всі ці матеріали містять ДНК плоду, необхідну для порівняння.

Другий метод - неінвазивний аналіз ДНК на батьківство (НИПТИ) - проводиться з 10-го тижня вагітності. Встановлення батьківства в цьому випадку проводиться завдяки ідентифікації ДНК плоду в крові майбутньої матері (у матері візьмуть кров з вени). Якщо зародок чоловічої статі, він містить Y-хромосому, що значно полегшує процес. Якщо ж майбутня дитина жіночої статі, визначити батьківство дозволить аналіз обох X-хромосом на предмет збігів. Точність дослідження становить 99,9%, що при відсутності протипоказань і можливих ризиків робить методику ідеальної для визначення батьківства під час вагітності″, - роз'яснює фахівець.

Дивіться доленосну прем'єру ток-шоу "Таємниці ДНК" вже цієї осені.

Нагадаємо, лікар розповів, чи лікує гомеопатія рак

Як повідомляв портал Знай.ua, фахівці розказали, чим можуть зашкодити улюблені вареники

Також Знай.ua писав про звички західної цивілізації, які шкодять здоров'ю.