Кліщі найактивніші та найнебезпечніші в кінці травня і на початку червня, а також у вересні-жовтні. Але "впіймати" їх можна в будь-яку пору року і навіть зимою, якщо вона тепла і безсніжна.

І хоча є багато "народних" порад, що стосуються кліщів, краще прислухатись до спеціалістів.

Акаролог (дослідник кліщів - ред.) Ігор Небогаткін із Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України розповів, що насправді потрібно робити.

В Україні є кілька десятків видів кліщів, які переносять 35 різних збудників хвороб, небезпечних для людини. Енцефалітний кліщ — єдиний серед них, що переносить борелій — бактерій, здатних викликати хворобу Лайма. Вона одна з найнебезпечніших та широко розповсюджених в Україні — може уражати різні органи та системи, зокрема нервову та опорно-рухову, переходити в хронічну форму, призводити до втрати працездатності та інвалідності.

За словами Ігоря Небогаткіна минулого року в Україні зареєстрували 4,5 тисячі випадків хвороби Лайма. Але за його оцінкою це лише десята частина усіх випадків.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Крім того, ці кліщі переносять вірус кліщового енцефаліту. Викликана ним хвороба може бути ще небезпечнішою за хворобу Лайма, але на щастя, в Україні вона трапляється досить рідко. Минулого року офіційно зареєстрували всього два випадки, але Небогаткін вважає, що їх було не менше ста.

Що стосується решти понад 30 збудників інфекцій, якими кліщі здатні заразити людину, то вони справді можуть створити серйозні проблеми і навіть призвести до смерті. Але як правило, вони загрожують людям зі слабким імунітетом.

дослідження нового виду кліщів, фото:  EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
дослідження нового виду кліщів, фото: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Найнадійніший захист

Дотримуватися нескладних правил. Вибираючись до лісу чи парку потрібно одягатися так, щоб кліщу було складно дістатися до тіла: сорочка має бути з довгими рукавами, а штани заправлені у шкарпетки. Може це не надто естетично, зате може врятувати здоров’я.

Часто можна почути, що кліщі "стрибають" з дерев на людей, але це не правда. Вони живуть в ґрунті, а для "полювання" залазять на траву чи невисоко на кущі і зазвичай "атакують" людину знизу вгору.

Репелентами — засобами, що відлякують кліщів, користуватися варто, але слід дотримуватися інструкції, та переконатися, що термін придатності засобу не завершився.

Репеленти, скрін з відео
Репеленти, скрін з відео

Під час прогулянки потрібно періодично оглядати один одного, а вдома особливо ретельно оглянути ділянки тіла з тонкою шкірою і ті, де кліща міг зупинити одяг: де закінчуються шкарпетки, а також біля контурів трусів та бюстгальтера і по лінії коміру.

Якщо вкусив

За оцінками Ігоря Небогаткіна щороку в Україні кліщі кусають 5-6 мільйонів людей. На щастя, не кожен із них є носієм борелій, здатних викликати хворобу Лайма. В 2017 році таких кліщів у нас було 17%, в 2018 – 28%, а минулого року за попередніми підрахунками — близько 30%. Цього року наразі невідомо.

Хороша новина полягає в тому, що якщо витягнути кліща упродовж перших 24 годин, то з дуже великою імовірністю він не встигне заразити людину бореліями, чи іншими бактеріями. Але це не стосується вірусів, наприклад тих, що викликають енцефаліт чи геморагічну лихоманку Крим-Конго. Вони можуть потрапити до організму людини дуже швидко після укусу.

Для витягування кліща Ігор Небогаткін радить використовувати спеціальний інструмент, який можна придбати у ветеринарних крамницях.

Однак, найкраще, якщо кліща витягуватиме лікар у травмпункті чи іншій медичній установі.