Вчені з Іспанії провели дослідження на тему можливих шкірних проявів COVID-19. Фахівці з'ясували, що найчастіше у пацієнтів з коронавірусом на шкірі діагностується плямисто-папульозний висип. На шкірі утворюються невеликі папули, у деяких хворих – з пурпурою. В середньому вона трималася 8-9 діб. У 57% випадків у людей був сильний свербіж. Загалом плямисто-папульозний висип спостерігалася у 47% пацієнтів з шкірними проявами.


На другому місці серед шкірних проявів COVID-19 почервоніння. За заявою фахівців, вони схожі з тими, які спостерігаються при обмороженні. Надалі вони покривалися гнійниками і волдирями. Почервоніння спостерігалися 12-13 днів. Найбільш схильні їм були молоді люди з легкою формою коронавіруса. Цей прояв було зафіксовано у 19% хворих.

Лікарі та медсестри в боротьбі з коронавірусом, фото:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Лікарі та медсестри в боротьбі з коронавірусом, фото:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO


Уртикарні висипання посіли третє місце, їх відзначали також у 19% пацієнтів. Вони схожі на кропив'янку. У більшості випадків уртикарний висипання з'являлися на тулубі та кінцівках. Пацієнти часто скаржилися на сильний свербіж.
У 9% пацієнтів спостерігалася бульбашкові висипання. На шкірі з'являлися невеликі пухирці-пухирі, схожі на ті, які з'являються при опіку. Пацієнти в 68% випадків скаржилися на свербіж шкіри. Як правило, подібні проблеми виникали у хворих середнього віку з важкою формою коронавіруса.
Найрідше (6% випадків) виникало таке явище, як ливедо. При цьому на шкірі з'являвся сітчастий малюнок і некроз тканин. Також фіксувалося у хворих з важким перебігом хвороби.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Нагадаємо, що більшість громадян України готові до продовження карантину.

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Києвом виявили коронавірус в однієї із співробітниць дитячого будинку.

Також "Знай.ua" писав, що на Закарпатті зірвалися сотні весіль через коронавіруса.