Доведено, що при першій зустрічі з людиною ми звертаємо увагу на її очі та усмішку. І саме від того, у якому стані знаходяться наші зуби і залежить, наскільки гарне враження ми справляємо.

У погоні за бездоганною усмішкою знамениті зірки та відомі жінки віддають величезні гроші та витрачають не одну і навіть не дві години в стоматолога. Їм відомий секрет успіху - це їхня усмішка, яка здатна причарувати та створити міцний і довірливий зв’язок з будь-яким співрозмовником.

"В середньому сьогодні на дорослого українця близько семи хворих зубів, - розказує лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький. – Насправді, реальна картина ще гірша, адже у розрахунках не враховані початкові прояви карієсу та інших хвороб".

Лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький
Лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький

Три основні причини, через які люди втрачають зуби:

Причина перша – карієс

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут
Показати ще

Понад 95% українців (як дорослих, так і дітей) мають дірки чи пломби. Карієс - це хвороба, яка викликається бактеріями.

"Однак карієс - це переважно хвороба, яка є у дітей. Майже кожна дитина у віці трьох років вже має уражені карієсом зуби - і, як правило, не менше двох одночасно. Найчастіше це пов'язано зі стійким переконанням батьків в тому, що молочні зуби у дітей можна не лікувати - все одно випадуть. Тому батьки приділяють таким зубам значно менше догляду та уваги, ніж потрібно", - каже лікар Заблоцький.

Якщо берегти тимчасові (молочні) зуби дитини, починаючи з 4/6 місяців до 6/12 років, а потім і постійні: з 6 до 16 років (це найвідповідальніший період, адже постійні зуби прорізуються з 6 до 12, а дозрівають до 16 років), то карієсу, з великою вірогідністю, не буде, і дитина виросте зі здоровими зубами.

Лікування зубів у дітей
Лікування зубів у дітей

Причина друга – пародонтит

Пародонтит – це запалення ясен, що теж викликане бактеріальною інфекцією, яка, до того ж, має схильність передаватися від батьків до дітей. Уявіть, що за даними ВООЗ - 41% підлітків п'ятнадцяти років мають ознаки запалення ясен і оточуючих зуб тканин.

"Однак пародонтит - це проблема дорослих. Близько 80% українців мають пародонтит, який у старшому віці призводить до втрати чи не всіх, на вигляд здорових, зубів. На жаль, ця проблема є у молодих людей, хоча вони про це не знають - її пік припадає на 36 років. У 2019 році з'явилися наукові дані, що ця ж інфекція має відношення до хвороби Альцгеймера (старечого слабоумства). Якщо зуби доглянуті, то інфекція буде під контролем і пародонтиту не буде. Важливо пам’ятати, що пародонтит – одна з головних причин втрати зубів", - переконаний лікар Ярослав Заблоцький.

Причина третя – стирання зубів

Стирання зубів, що спричинені неправильним прикусом або стресом – ще одна важлива проблема, що псує наші зуби.

Через "зуби мудрості", які не поміщаються у щелепах сучасних людей і призводять до зміщення інших зубів, через стрес чи сильні емоції, наприклад, кохання, через гроші чи екзамени, люди уві сні тиснуть або труть зубами так, що це призводить до їх руйнування.

Ця проблема є майже у всіх молодих людей, однак вони про це не знають.

Як не допустити втрату зубів?

Красива жіноча усмішка може зачарувати будь-якого чоловіка. Дебора Волш та Джей Гьюїтт провели маленький експеримент. Коли жінка встановлювала зоровий контакт з чоловіком - до неї підходили у 20% випадків. Коли ж вона при цьому ще й усміхалася - це викликало інтерес чоловіків у 60% випадків. Отже, усмішка творить дива, тому для кожного з нас так важливо зберегти її на роки.

Щоб не допустити поширення хвороб зубів та втрати зубного ряду, пацієнтам доводиться звертатися до стоматологів за значно складнішим лікуванням, встановлювати зубні протези або зубні імпланти. При цьому ризик залишитися без зубів збільшується з віком і починає рости вже після 38 років.

Посмішка, ілюстративне фото: pixabay
Посмішка, ілюстративне фото: pixabay

"Як це не банально прозвучить – головною причиною розвитку захворювань порожнини рота є недостатня гігієна, - наголошує лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький. - Це не тільки українська проблема, адже за даними ВООЗ, 92% населення Землі не вміють правильно чистити зуби. Я займаюся лікуванням зубів майже 40 років і багато разів ставив собі питання – як допомогти людям, зробити їхні зуби здоровими та мінімізувати походи до лікаря. Отже, що першочергово має значення – це щоденний домашній догляд, 365 днів на рік, зранку та ввечері за персональними рекомендаціями".

Крім того, за словами лікаря, потрібно двічі на рік – проходити професійну гігієну, що проводиться у спеціальних локаціях Dental Care Office. Сервіс включає скринінг: регулярна та комплексна перевірка зубів і ясен із аналізом динаміки змін у дорослих та дітей, панорамний рентгенівський знімок та, власне, професійну гігієну, починаючи з 6 років. Також ви отримаєте коментар спеціаліста: він детально оцінить стан зубів та ясен та у разі потреби скерує до інших спеціалістів.

"Після перевірки стану зубів та ясен, оцінки вашого домашнього догляду шляхом фарбування нальоту та ретельного професійного догляду, лікарі-гігієністи дадуть вам детальні інструкції, як правильно доглядати за зубами вдома, підберуть зубну щітку, зубну пасту та спеціальні міжзубні щіточки, без яких неможливо досягнути ідеальних результатів ні у дорослих, ні у дітей", - запевнив лікар-стоматолог.

Лікарі-гігієністи допоможуть правильно доглядати за зубами вдома
Лікарі-гігієністи допоможуть правильно доглядати за зубами вдома

Нагадаємо, щоденний домашній догляд залишається вашою головною щоденною процедурою. Ретельне видалення зубного нальоту сприяє усуненню патогенних мікроорганізмів, що викликають як руйнування емалі і карієс, так і запалення ясен.

Відомо, що близько 50% людей чистять зуби всього лише 46 секунд, що абсолютно недостатньо для якісного очищення всієї порожнини рота. Існують також дані, що деякий відсоток наших співвітчизників взагалі ніколи не чистять зуби.

Раніше Знай.ua писав, як налагодити інтимне життя між партнерами. Сексолог Альона Тіунова розповіла, що таке сексуальна енергія і яку користь вона несе.