Ексміністерка охорони здоров'я України Уляна Супрун продовжує активно розвиватися у сфері медичного блогінгу: цього разу лікарка розповіла про дуже розповсюджене захворювання серед чоловіків — простатит.

Читайте Знай в Google News!

Відповідний допис був розміщений на сторінці ексочільниці МОЗ у соціальні мережі "Фейсбук".

"Якщо ви чоловік та відвідуєте туалет частіше, ніж вісім разів на день, або відчуваєте біль при сечовипусканні — це може бути симптомом захворювання, яке не заведено обговорювати в товаристві “справжніх чоловіків”. Йдеться про запалення передміхурової залози або ж простатит.

За статистикою, з ним стикається близько 10-12% чоловіків незалежно від віку в певний період життя. Це робить простатит найпоширенішим захворюванням органів чоловічої репродуктивної системи", - стверджує Супрун.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Уляна Супрун, фото YouTube
Уляна Супрун, фото YouTube

Серед основних симптомів цього захворювання відзначають наступні:

  • часте сечовипускання, особливо вночі
  • утруднення, біль або печіння під час сечовипускання
  • проблеми із сечотриманням

Також передміхурова залоза може набрякати і спричиняти слабкий або перерваний струмінь сечі, а самі виділення можуть бути каламутними або містити кров

Іншими симптомами може бути підвищення температури, біль внизу живота, у паху, попереку, промежині, навколо заднього проходу; біль або відчуття дискомфорту при еякуляції чи закрепи.

Супрун детально розповіла про методи діагностики та лікування простатиту.

При підозрі на захворювання сімейний лікар спрямовує до уролога для підтвердження діагнозу. Перед першим візитом за медичною допомогою пацієнту не слід приймати антибіотики та спорожняти сечовий міхур.

Обстеження включатиме огляд живота, УЗД сечового міхура, а також пальцевий ректальний огляд, при якому лікар промацує простату. Проводять також лабораторне дослідження сечі на наявність ознак інфекції. У деяких випадках можуть знадобитися аналіз крові, уродинамічні тести, цистоскопія, трансректальне УЗД, біопсія простати, аналіз сперми тощо.

Лікування простатиту залежить від того, гострим або хронічним він є. Гострий простатит зазвичай лікують знеболювальними та 2-4 тижневим курсом антибіотиків. За особливо важких випадків (наприклад, коли людина не може сходити в туалет) може знадобитися стаціонарне лікування.

Лікування хронічного простатиту зазвичай спрямоване на контроль симптомів. Залежно від того, як довго вони тривали та який характер мали, лікар може запропонувати антибіотики, анальгетики, альфа-адреноблокатори (допомагають розслабити м’язи передміхурової залози та основи сечового міхура). Важливо знати, що при хронічному простатиті швидкого покращення не буде — часом може знадобитися кілька курсів лікування.

Особливу небезпеку становить не так сам простатит, як можливі його ускладнення.

Ними можуть бути:

  • бактеріальна інфекція крові (бактеріємія)
  • запальні процеси в придатку сім’яника (епідидиміт)
  • абсцес передміхурової залози (коли порожнина простати стає заповнена гноєм)
  • еректильна дисфункція та безпліддя

На жаль, методу стовідсотково гарантувати здоров'я простати не існує.Однак Уляна Супрун все ж дала декілька порад по профілактиці:

  • Дотримуйтеся гігієни
  • Рухайтеся та уникайте сидячого способу життя
  • Пийте достатню кількість рідини
  • Харчуйтесь правильно
  • Використовуйте бар'єрні засоби контрацепції (презерватив)

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун пояснила, як працює Всеукраїнський контакт-центр МОЗ з протидії Covid-19: зберігаємо здоровий глузд.

Знай.ua писав, Українка розповіла про справжній стан лікарень у містах: "Просто якесь гетто..."