Сьогодні практично неможливо знайти продукт у супермаркеті без харчових добавок. Ті самі загадкові "Е-шки" часто лякають споживачів. Проте далеко не всі з них шкідливі — багато хто абсолютно безпечний для здоров'я, розповідає дієтолог Ольга Безугла.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯкі добавки безпечні
"Е-шкі" - це речовини, які додають до продуктів харчування для покращення смаку, аромату, кольору, текстури або терміну зберігання. Деякі добавки справді можуть негативно впливати на організм, особливо при надмірному вживанні або індивідуальній непереносимості. Але є й ті, які вважаються безпечними та навіть корисними.
За словами експерта, частина таких добавок - це зовсім не "страшилки" з інтернету, а добре знайомі вітаміни:
- E300 - аскорбінова кислота (вітамін С);
- E101 - рибофлавін (вітамін B2);
- E160a - бета-каротин (провітамін А);
- E306–E309 — токофероли (вітамін E);
- E100 - куркумін, натуральний барвник із куркуми з протизапальною дією;
- E140 - хлорофіл, природний зелений барвник із рослин з антиоксидантним ефектом;
- E163 - антоціани, натуральні пігменти з ягід з антиоксидантними властивостями;
- E330 - лимонна кислота, природний консервант, що широко застосовується в харчовій промисловості.
Як пояснює дієтолог, ці речовини мають ті ж властивості, що і аптечні добавки — просто в продуктах вони відіграють трохи іншу роль: виступають як антиоксиданти, природні барвники або стабілізатори.
Наприклад, те саме з'єднання може продовжувати термін зберігання олії, запобігаючи його окислення, одночасно підтримувати імунітет.
Головне — пам'ятати : все залежить від кількості та контексту застосування.
Коли добавки можуть бути шкідливими
Незважаючи на те, що багато добавок безпечні, існують і такі, що здатні викликати небажані реакції.
Алергія
Деякі речовини, такі як тартразин (E102) або бензойна кислота (E210), можуть викликати алергічні реакції: висипання, свербіж, утруднене дихання.
Підвищена гіперактивність у дітей
Деякі барвники – наприклад, E110, E104, E122, E129 – пов'язують із збільшенням гіперактивності та проблемами з концентрацією уваги у дітей.
Порушення роботи ШКТ
Консерванти, такі як діоксид сірки (E220), здатні провокувати подразнення шлунка, здуття та навіть діарею.
Додаткове навантаження на організм
Деякі емульгатори, підсилювачі смаку та стабілізатори можуть накопичуватися в організмі, порушуючи обмін речовин та надаючи навантаження на печінку та нирки.
Нагадаємо, раніше які аналізи можна здавати не натще: розберемося без міфів, щоб не йти голодними в дольницю .
Як повідомляв портал "Знай.ua", колір на тарілці – здоров'я в тілі: як відтінки їжі впливають на наш організм .
Також "Знай.ua" писав, як угамувати біль від опіку всього за хвилину - без таблеток і мазей .