Залізо важливе для кожного з нас - без нього тіло слабшає, а розум "тупіє".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЩоб не довести себе до анемії, варто знати, де його брати і як не втратити, пише HealthLine.
Залізо живить наші клітини киснем, підтримує роботу мозку та м’язів. Його нестача викликає втому, головний біль, слабкість, випадіння волосся, задишку, прискорене серцебиття. Особливо ризикують жінки, вегани, вагітні, а також ті, хто має хронічні проблеми з кишківником або нещодавно переніс операцію.
Надлишок мікроелемента теж небезпечний. Він накопичується в організмі та шкодить органам. Тож ніяких добавок без лікаря.
Щоб поповнити запаси заліза, їжте червоне м’ясо, птицю, рибу, яйця. Це джерела гемового заліза - воно найкраще засвоюється. Але не захоплюйтесь ковбасами і беконом - шкодять серцю.
У рослинній їжі теж чимало заліза - шпинат, квасоля, тофу, горіхи, чорнослив, картопля, какао, чорний шоколад. Щоб організм краще його засвоював, додавайте до раціону продукти з вітаміном С - апельсини, ягоди, помідори, болгарський перець.
Їжу готуйте у чавунному посуді - він насичує страву залізом. А от чай, кава, вино та кальцій можуть заважати засвоєнню. Їх краще не вживати разом із багатими на залізо продуктами.
Правильне харчування, баланс нутрієнтів і турбота про своє тіло - це ключ до того, щоб почуватися енергійно щодня.
"Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця."
Раніше ми повідомляли, хронічна втома: чим це небезпечно та як її вилікувати?
Чим небезпечні знеболюючі та що станеться, якщо ними зловживати - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, сіль - тихий вбивця: вчені довели зв'язок із тяжким захворюванням нирок.