Диня - це сезонний фрукт, відомий своїм солодким смаком, яскравим ароматом та багатим вітамінним складом. Вона не тільки смачна, але й дуже корисна, оскільки містить багато важливих для організму вітамінів та мінералів.

Цей фрукт є чудовим джерелом антиоксидантів - речовин, які допомагають нейтралізувати вільні радикали в тілі. Завдяки цьому знижується рівень окисного стресу і запобігає пошкодженню клітин.

Дослідження показують, що регулярне споживання продуктів, багатих на антиоксиданти, може зменшити ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи хвороби серця та деякі види раку.

Салат з дині та кавуна, скріншот: YouTube
Салат з дині та кавуна, скріншот: YouTube

Корисні властивості дині

Забезпечення зволоження організму

Близько 20% необхідної нам води ми отримуємо з продовольства. Диня складається приблизно на 90% з води, що робить її одним із найкращих фруктів для підтримки водного балансу, особливо в спеку. Правильне зволоження сприяє підтримці енергії, нормальної роботи кишечника та здоров'ю суглобів.

Популярні новини зараз
Українці давно такого не бачили: експерт прогнозує масштабне зниження цін на продукти Торкнеться клієнтів усіх банків: в Україні з 1 серпня нові правила розрахунку карткою Гроші більше не прийдуть на картку: щомісячні виплати скасують, якщо не виконаєте нові умови Пенсіонерам виплатять надбавки понад 600 гривень у липні: хто та як може отримати
Показати ще

Підтримка імунної системи

Всі сорти дині містять значну кількість вітаміну С, який стимулює вироблення та активність білих кров'яних клітин – захисників організму від інфекцій. Нестача вітаміну С пов'язана з підвищеною сприйнятливістю до хвороб. Крім того, вітамін С покращує засвоєння негемового заліза із рослинної їжі, що важливо для зміцнення імунітету. Одна порція нарізаної дині (біля чашки) покриває приблизно 65% добової норми вітаміну С.

Харчова цінність

В одній чашці нарізаної дині міститься:

  • калорії: 54;
  • жири: 0,3 г;
  • натрій: 25 мг;
  • вуглеводи: 13 г;
  • клітковина: 1,4 г;
  • білок: 1,3 г;
  • вітамін С: 58,7 мг (65% добової норми);
  • калій: 427 мг (9% добової норми).

Диня. Фото: скрін youtube
Диня. Фото: скрін youtube

Кому слід з обережністю ставитися до вживання дині:

  1. Людям із алергією на диню краще уникати цього фрукта.
  2. При синдромі подразненого кишечника (СРК) деякі сорти дині можуть викликати дискомфорт через вміст певних вуглеводів (FODMAP).
  3. Тим, хто контролює рівень цукру в крові, рекомендується вживати диню помірно та поєднувати її з білками або жирами, оскільки в ній присутні натуральні цукри.

Нагадаємо, раніше печінка під загрозою? Ці трави – твої зелені союзники, що завжди має бути у шафці.
Як повідомляв портал "Знай.ua", ці частини курки краще не вживати: українців попередили про небезпеку.
Також "Знай.ua" писав, що кишечник, біль у м'язах та серце: яка користь для організму від вживання кавуна.