Деякі наукові дані підтверджують: харчування, багате на корисні речовини – такі як омега-3 жири, вітаміни, антиоксиданти та мінерали – відіграє ключову роль у підтримці повноцінної роботи мозку. Про це повідомляє Verywellhealth.

Кава та чай

Ці напої здатні покращувати концентрацію, уважність та емоційний стан, а також знижувати ймовірність погіршення пам’яті й розвитку хвороби Альцгеймера.

В одному дослідженні, проведеному у 2021 році, зазначалося: у людей, які щодня випивали по 2–3 чашки кави та/або чаю, ризик інсульту був нижчим на 32%, а деменції – на 28% у порівнянні з тими, хто уникав цих напоїв.

Кава, фото: Знай.ua
Кава, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Серпень принесе додаткові гроші: кого з пенсіонерів порадують доплатами Головне за 19 липня: нове посилення мобілізації, "сюрприз" від Резерв+, підвищення цін на комуналку та надбавки до пенсій Заберуть до 20% вашої пенсії: пенсіонерів застерегли від втрати частини грошей Не вважається поборами: школам дозволили брати гроші з батьків – за які послуги
Показати ще

Яйця

Яйця багаті на холін – речовину, необхідну для синтезу ацетилхоліну, важливого нейромедіатора, що впливає на пам’ять, настрій і роботу мозку.

Також у яйцях міститься триптофан, здатний покращувати координацію, швидкість реакції та увагу. Нестача триптофану може посилювати когнітивні порушення у літніх людей навіть за відсутності деменції.

Жирна риба

Така риба, як лосось, сардини та скумбрія, містить велику кількість омега-3 жирних кислот. Ці речовини у значних обсягах присутні в структурі мозку й сприяють покращенню когнітивних процесів, пам’яті та здатності до навчання, а також посилюють кровообіг у мозку.

Листові овочі

Щоденне споживання хоча б однієї порції зелені – наприклад, шпинату, броколі або кейлу – може сповільнити вікове зниження розумових здібностей. Такі овочі багаті на лютеїн, фолат, бета-каротин і вітамін К, що позитивно впливають на роботу мозку.

Ягоди

У ягодах містяться сполуки з антиоксидантними й протизапальними властивостями, які захищають клітини мозку від окисного стресу.

Крім того, антоціани – особливі флавоноїди в ягодах – здатні проходити через гематоенцефалічний бар’єр і впливати на ділянки мозку, відповідальні за пам’ять і навчання.

Ціни на ягоди. Фото: скрін youtube
Ціни на ягоди. Фото: скрін youtube

Волоські горіхи

Волоські горіхи – потужне джерело антиоксидантів, які допомагають зменшити ризик вікових захворювань. Регулярне вживання цих горіхів здатне сповільнити розвиток хвороби Альцгеймера, а також полегшити легкі когнітивні розлади.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.