У повсякденному харчуванні часто трапляються продукти, які не лише не приносять користі, а й можуть сприяти розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, запальних процесів і навіть раку. Про це йдеться у статті "ТСН".

Оброблене м'ясо

Ковбаси, сосиски, бекон, шинка та інші різновиди промислово переробленого м'яса містять нітрити й нітрати, які в організмі можуть перетворюватися на канцерогенні сполуки. За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) такі продукти належать до канцерогенів 1-го класу, що підтверджує їхній зв'язок із підвищеним ризиком раку, особливо колоректального.

Ціни на ковбасу, скріншот з відео
Ціни на ковбасу, скріншот з відео

Червоне м'ясо

Популярні новини зараз
Росіяни ненавидять ці українські імена: ось чому вони викликають у них лють ТЦК змінили правила: як будуть перевозити мобілізованих Перекази з картки на картку обмежать: ліміти змінено – залежить від часу доби "Території не повернемо": українців закликали готуватися до другої війни
Показати ще

Часте вживання яловичини, свинини чи баранини підвищує ймовірність розвитку пухлин товстої кишки. Під час приготування на високих температурах - наприклад, під час смаження або запікання на грилі - утворюються гетероциклічні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні, що мають канцерогенну дію.

Солодощі та продукти з надлишком цукру

Надмір цукру в раціоні часто призводить до ожиріння, яке вважається фактором ризику розвитку низки онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози, підшлункової залози та кишківника. Постійно підвищений рівень інсуліну та запальні процеси, спричинені надлишком солодкого, також можуть пришвидшувати ріст злоякісних клітин.

Трансжири та страви швидкого харчування

Штучні трансжири, що містяться в маргарині, фастфуді, кондитерських виробах і готових продуктах, не лише підвищують ризик серцево-судинних хвороб, а й здатні сприяти виникненню онкології. Калорійна їжа з високим вмістом жирів і цукру також призводить до ожиріння, що підсилює онкоризики.

Алкоголь

Регулярне вживання алкогольних напоїв збільшує ймовірність розвитку раку горла, ротової порожнини, стравоходу, печінки, кишечника та молочної залози. Етиловий спирт в організмі перетворюється на ацетальдегід - речовину з канцерогенними властивостями.

Чоловік в алкогольному відділі магазину
Чоловік в алкогольному відділі магазину

Продукти з великою кількістю добавок

Деякі харчові добавки, зокрема штучні барвники, консерванти та підсолоджувачі, можуть мати потенційно канцерогенний вплив.