Отримати добову норму вітаміну D виключно з їжі досить складно, проте серед природних джерел цього вітаміну одне з перших місць займає лосось - одна порція риби забезпечує організм приблизно 400 міжнародними одиницями (МЕ). Про це повідомляє Health.

Лосось у імбирній глазурі із зеленим горошком, кадр з відео
Лосось у імбирній глазурі із зеленим горошком, кадр з відео

Проте лосось - не єдиний продукт, багатий цим цінним елементом, який відіграє важливу роль у підтримці роботи нервової, м’язової та імунної систем, а також сприяє засвоєнню кальцію.

Риб'ячий жир

Всього одна столова ложка риб’ячого жиру містить близько 1350 МЕ вітаміну D - це майже в три рази більше, ніж у порції лосося. Такий жир зазвичай отримують із печінки атлантичної тріски, і він вільно продається в аптеках та супермаркетах.

Популярні новини зараз
Гроші на зимову комуналку: українцям приготували нові виплати – хто отримає "Скоро вчителів змушуватимуть до стриптизу": експерт розніс нову "моду" українських шкіл Українцям скоротять ліміти на грошові перекази: яку суму дозволять переказувати "Час спливає": експерт, який передбачав повномасштабне вторгнення, приголомшив новим прогнозом
Показати ще

Гриби, оброблені ультрафіолетом

Ще одне відмінне джерело вітаміну D - гриби, які піддавалися впливу ультрафіолетових променів. На упаковці зазвичай вказується така обробка, і виробники часто роблять акцент на високому вмісті вітаміну D. До популярних видів належать шампіньйони, шиітаке, криміні та портабелла.

Приблизно півстакана таких грибів (біля п’яти шампіньйонів або один великий портабелла) містить від 800 до 1200 МЕ вітаміну D, зазначає Емі Вуд, президентка Ради з грибів.

Печериці з лимоном, кадр з відео
Печериці з лимоном, кадр з відео

Райдужна форель

У 85-грамовій порції форелі міститься близько 645 МЕ вітаміну D, розповідає дієтолог Морган Уокер.

Інші продукти, які можна порівняти з лососем за вмістом вітаміну D:

  • консервовані сардини;
  • консервований світлий тунець;
  • маринована оселедець.

Збагачені напої також можуть стати додатковим джерелом вітаміну D. Серед них - несолодке соєве молоко - (120 МЕ на склянку), коров’яче молоко (111 МЕ на склянку), нежирний кефір без добавок - (100 МЕ на склянку) та апельсиновий сік (близько 100 МЕ на склянку)

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.