Деякі популярні напої та страви можуть приховано викликати запалення, порушувати роботу кишківника та ослаблювати захисні функції організму. Для підтримки імунітету важливо не лише додавати корисні продукти, а й виключати ті, що завдають шкоди, пише Еatthis.

Газовані напої

Газована вода з кукурудзяним сиропом, що містить велику кількість фруктози, сприяє запальним процесам, особливо якщо людина загалом споживає багато калорій. В одному дослідженні в учасників, які регулярно вживали солодкі газовані напої, був зафіксований підвищений рівень С-реактивного білка - маркера системного запалення. Крім того, рідкі калорії легко перевищити, що посилює запалення.

Газовані напої зображення
Газовані напої. Фото: Знай.ua

Алкоголь

Алкоголь ослаблює імунну систему, оскільки організм сприймає спирт як токсичну речовину і витрачає ресурси на його нейтралізацію. Крім того, алкоголь погіршує якість сну, а його дефіцит знижує здатність організму боротися з вірусами та простудними захворюваннями.

Фастфуд

"Західна" дієта давно асоціюється з нездоровим харчуванням. Дослідження на тваринах показали, що такі страви можуть провокувати системні запалення. Фастфуд, що поєднує смажені продукти, рафіноване борошно та цукор, створює висококалорійні страви, які негативно впливають на імунні функції організму.

Популярні новини зараз
Зима без води та опалення: українців чекає комунальний колапс Термін дії – 30 днів: у ПриватБанку зробили важливу заяву для власників карток В Україні готують масштабну індексацію пенсій: на скільки підвищаться виплати Ануляція субсидій: які зміни стануть приводом для скасування допомоги
Показати ще

Олії з високим вмістом омега-6

Омега-6 жирні кислоти при надмірному споживанні можуть ослаблювати імунітет. Більшість таких олій проходить значну обробку і має нижчу харчову цінність. Експерти рекомендують не відмовлятися від омега-6 жирних кислот повністю, а прагнути до збалансованого споживання омега-3 та омега-6 в раціоні.

Жінка купує соняшникову олію
Жінка купує соняшникову олію

Обвуглене м'ясо

Під час сильного підсмажування м’яса утворюються кінцеві продукти глікування (AGE), які підвищують рівень оксидативного стресу. Це може ослабити імунну систему та збільшити ризик розвитку раку товстої кишки.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися медичною консультацією і не повинні замінювати її. Перед прийняттям будь-яких рішень обов'язково проконсультуйтеся з лікарем та зверніться до фахівця