Закарпатські букові ліси, аналогів якім немає в Європі, які внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО, нещадно вирубують - повідомляє ATM.Wood.

Роблять це легально державні лісгоспи під заступництвом місцевої влади, оскільки формально не всі ліси є заповідниками.

Зі слів Інни Кваковської, керівника наукового відділу Ужанського національного природного парку, знищення букових лісів неможливо зупинити, тому що це законно.

З 2007 року нацпарк входить у список ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат". Парк, що знаходиться на північному заході Закарпаття, входить до складу трілатерального українсько-словацько-польського біосферного резервату "Східні Карпати".

Справа у тому, що в нацпарку є ділянки, які не відносяться до заповідних зон. Саме там працюють державні лісові господарства. Це 1300 га лісу, і з 2009 року вчені безуспішно намагаються взяти їх під свою опіку. За 6 років було знищено 40 га букових пралісів.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також: Москаль заборонив експортувати ліс із Закарпаття

Спроби домовиться з місцевою владою або лісниками що не мають успіху. Вони роблять ухил на те, що райони не прибуткові, і рубати букові ліси економічно доцільно. Деревина йде на експорт, і це дозволяє поповнювати бюджети сіл і міст. Але насправді ні селяни, ні городяни результатів поповнень бюджетів не бачать.

Нагадуємо, що на Закарпатті найгарнішому озеру в Україні Синевир загрожує екологічна катастрофа - аномальна спека, яка зафіксована в 2015 році, призвела до значного зменшення у водоймах краю.