Багато військовозобов’язаних приходять до ТЦК оновити свої дані, а отримують штрафи за непостановку на військовий облік у минулому. Ці штрафи можуть сягати від 17 тис. грн до 25,5 тис. грн. Але рішення судів показують, що такі дії ТЦК є неправомірними.

Під час оновлення даних у ТЦК може виявитися, що чоловік перебуває у розшуку, бо свого часу не став на облік військовозобов’язаних, або ж відсутня його особова справа чи він у 7-денний строк не повідомив ТЦК про те, що одружився, народилися діти, почав навчання тощо. У таких випадках деяких осіб штрафували за новим законом, накладаючи штрафи від 17 тис. грн до 25,5 тис. грн.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube
Робота в ТЦК, скрін: Youtube

19 травня набрав чинності закон №3696-IX, який змінив статтю 38 КУпАП. Згідно з новими правилами, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше двох місяців з дня вчинення правопорушення, або не пізніше двох місяців з дня його виявлення, якщо це триваюче правопорушення.

Суди однозначно стають на бік громадян у таких ситуаціях. Вони скасовують штрафи, накладені "заднім числом". Наприклад, один з судів скасував штраф у 25,5 тис. грн, накладений на чоловіка за неповідомлення про дружину, дітей та зміну місця роботи, пояснивши, що за новим законодавством людину не можна штрафувати за дані, які вже є у держави.

Популярні новини зараз
Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

ТЦК не має права штрафувати громадян за непостановку на військовий облік у минулі роки. Якщо ви стикнулися з такою ситуацією, варто звернутися до суду, адже судова практика показує, що штрафи за "заднім числом" є неправомірними.

Нагадаємо, Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів

Раніше ми розповідали, що В Україні запровадили нові правила видачі повісток: хто першим піде до ТЦК

Також, Міноборони підготувало нововведення українцям, які оновили дані - перевірте мобільний додаток