Міністерство освіти і науки України запроваджує нові підходи до оцінювання учнів 5-9 класів. Нещодавно затверджені рекомендації спрямовані на те, щоб зробити навчальний процес більш адаптованим до індивідуальних потреб кожного школяра, забезпечуючи гнучкий підхід до оцінювання.

Однією з головних новацій стало запровадження Свідоцтва досягнень учня, яке замінює традиційні оцінки. Це документ, що детально відображає успіхи школяра в навчанні.

Школярі, фото: Pixabay
Школярі, фото: Pixabay

Свідоцтво складається з двох частин:

Оцінка навчальної діяльності
Ця частина охоплює оцінювання ключових компетенцій учня, таких як критичне мислення, здатність виражати свою думку та ініціативність. Замість звичних оцінок, вчителі визначають рівень досягнень: «Значні успіхи», «Помітний прогрес» або «Потребує підтримки». Цю частину можуть заповнювати всі вчителі разом або ж класний керівник.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Підсумки навчання
Цей розділ містить оцінки, які виставляються кожного семестру та наприкінці року. Спочатку вчителі оцінюють досягнення учнів за певними групами результатів, визначеними в Державному стандарті. Потім ці оцінки формують загальний бал за семестр, а на основі семестрових оцінок виставляється річна оцінка.

Міністерство підкреслює необхідність індивідуалізації підходу до оцінювання, враховуючи освітні потреби та особливості кожного учня. Це нововведення покликане підтримувати школярів у процесі навчання, особливо в умовах, коли можливі освітні прогалини, зокрема через пандемію.

Нагадаємо, Вихідні - за партами: школи запроваджують шестиденку, щоб впоратися з відключеннями світла взимку

Раніше ми розповідали, що Україна планує повернути за парти 300 тисяч дітей: нові правила для учнів

Також, Українські школярі самі обиратимуть, чому навчатись – шкільну програму повністю перекроять