Нещодавно з'явилася інформація про те, що на честь нового навчального року, 1 вересня, в Мелітопольському краєзнавчому музеї відкрили тематичну виставку, присвячену одному з навчальних закладів початку 20-го століття - приватній жіночої гімназії Ольги Головкової.

Виставка під назвою "Гімназистки минулого" присвячується історії одного з приватних навчальних закладів, який почав свою роботу в жовтні 1907 і був організований випускницею Бердянської гімназії Ольгою Головковою.

виставка

Спочатку гімназія розміщувалася на одній з історичних вулиць нашого міста - на тодішньому Маріїнському проспекті, навпроти ринку.

Уже 1914 році, під час Першої світової війни Ольга Іванівна передала будівлю під лазарет. Засновниця гімназії викупила два торгових склади, на колишній вулиці Дзержинського, щоб дівчата могли вчитися і в важкі воєнні роки. Учениці гімназії в цей час займалися благодійністю, допомагали місцевому госпіталю.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

виставка

Наукова співробітниця краєзнавчого музею Тетяна Шевченко-Чепелєва додала:

У 1916 році ці дівчатка давали спектакль в зимовому театрі Стамболі і всі засоби, які вони отримали від продажу квитків на виставу, дівчата передали в госпіталь, який за часів війни розташовувався в Мелітополі

Куратори розмістили виставку в двох будівлях, в які під час війни перебазувалася гімназія, там була учительська кімната, дві кімнати канцелярії і 11 класів, в яких дівчата вивчали слово Боже, російську мову, математику, історію та природничі науки. Відомо, що на облаштування двох наукових кабінетів, директорка школи Ольга Головкова витратила власні кошти.

За словами Тетяни Шевченко-Чепелєва:

У цих спорудах було 11 класів: на 2 класи, нам відомо, що були витрачені власні кошти Ольги Іванівни Головкової

На облаштування історичного кабінету вона витратила понад 200 рублів, а на облаштування фізичного - більше 2000 рублів.
Відомо, що щорічно в приватному навчальному закладі навчалося близько 300 гімназисток. Навчання було платним, для учениць молодших класів -70 рублів, для старшокласниць -100-120 рублів.

У ті роки, кожен навчальний заклад мав власну форму, і вона була обов'язковою - дівчата в гімназії Ольги Головкової носили сукні кольору бордо, чорний фартух і капелюшки з позолоченим гербом "МЧГ".

виставка

Крім того, в цьому навчальному закладі навчалися дівчата різних віросповідань, станів і народностей. У 1915 році приватну гімназію Ольги Головкової було переведено в статус державної, і проіснувала вона до 1921 року, і на цьому відомості про гімназію обриваються.

Виставка триватиме до 30 вересня.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки розробило нові умови прийому у виші на 2019 рік. У цьому документі передбачено скоротити терміни вступної кампанії, проводити творчі конкурси на ЗНО і у першу чергу зараховувати тих, хто в майбутньому хоче працювати в селах. Відомство представило проект для громадського обговорення. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Як повідомляв Znaj.ua, скандальна українська співачка Ані Лорак провела доньку в перший клас в одну з російських шкіл. Зірка поділилася відповідним знімком в Instagram.

Також Znaj.ua писав про те, що перший проректор Національного медичного університету імені Богомольця Ярослав Цехмістер ухвалив наказ, яким фактично позбавив статусу студента майже 1,5 тисячі першокурсників та скасував контракти з викладачами.