У Великобританії була створена sim-карта, яка не дозволить нi відстежити, fні прослухати спілкування людини, яка встановить її в свій телефон.

Ця картка – дітище британського стартапу Brass Horn Communications, і вона призначена для анонімного спілкування. Секрет карти в тому, що вона базується на протоколі TOR. Творці карти заявляють, що розмови і СМС з неї не відстежуються.

Така карта винайдена для тих, хто високо цінує конфіденційність і хоче, щоб його розмови залишалися приватними. У Британії питання прослушки стоїть особливо гостро, так як держава деколи любить втручатися в справи своїх громадян. А навіть якщо до державного рівня не доходить, секретна SIM-карта може врятувати від переслідувань, наприклад, колишніми партнерами або занадто настирливими шанувальниками. Стартапери жартома припустили, що скористатися сімкою з функцією підвищеної приватності зможе і невірний сім'янин, якому є що приховувати, якщо раптом обдурена партнерка найняла детектива, і він не хоче, щоб його адьюльтер став надбанням громадськості.

Завдяки технології TOR користувач зможе спілкуватися по телефону без побоювань, що його прослуховують. Крім самої сім-карти в комплект входить спеціальне ПО, яке налаштовує на смартфоні безпечне підключення до серверів TOR. Також володаря такої сім-карти складно вичислити за допомогою стільникових веж, так як сигнал буде шифруватися і переплітатися між іншими абонентами.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще


Засновник стартапу Гарет Левелин заявив, що приватність повинна бути доступна кожному. Левелин сподівається не тільки запустити сім-карту в продаж, але і розширити мережу TOR на території Великобританії. В першу чергу його розробка стане в нагоді журналістам і їх інформаторам, активістам і людям, які побоюються за своє життя.

У наш час найчастіше протокол TOR нерідко використовується для відвідування Даркнета і в кримінальних цілях. Зазначимо, що нещодавно Tor браузер з'явився на смартфонах на базі Android.


Нагадаємо, власною безпекою перейнявся і такий популярний месенджер, як WhatsApp. Раніше Знай.иа писав про те, що додаток зібрався обзавестися непробивною захистом.

А ось всесвітньо відомий бренд бюджетних смартфонів Xiaomi порадував новинкою, якої, як стверджують творці, немає аналогів.

Але на цьому винахідливість китайців не закінчується, так, нещодавно в Піднебесній був представлений смартфон, який вміє читати по губах. Винахід шокувало користувачів і вчених.