Фільм Євгена Афінеевского "Зима у вогні" отримав приз The Grolsch на одному з найпрестижніших кінофестивалів світу в Торонто. Ця нагорода вручається кращому документальному фільму, який визначається за результатами глядацького голосування. Стрічка документує події української Революції Гідності від першого і до останнього її дня.

"Зима у вогні" складається з коментарів учасників революції і хроніки подій, яку знімали 28 операторів із різних країн. У фільмі можна зустріти близько п'ятдесяти коротких інтерв'ю з активістами Майдану: священиками, художниками, медиками, студентами, музикантами, політиками.

Коментарі ж самих творців картини зводяться до сухих титрів, що пояснюють, у який саме день розгортаються екранні події.

"Фільм відкриває глибокий і проникливий погляд на повстання в Україні... Географічне положення України між Росією і рештою Європи чинить тиск на її культуру і політику... Афінеевскій розкриває цю складну політику доступно завдяки яскравим персонажам, швидкій зміні кадрів та якісній графіці. Його фільм охоплює разючу палітру яскравих кольорів та людей, що запам'ятовуються на тлі зимового пейзажу", - пише Том Пауерс, один із програмних директорів кінофестивалю в Торонто.

Один із найвпливовіших російських кінокритиків, відомий своєю ліберальною позицією, Зара Абдуллаєва охарактеризувала фільм дуже страшним і дуже натхненним. "Якщо який-небудь іноземний громадянин не дуже в курсі того, що ж там "насправді було", за що боролися, як дійсно народжувалася незвична для пострадянського простору єдність народу, то тепер цей глядач знатиме, не плутаючись у коментарях, думках "різних сторін", як можна не задушити у собі почуття власної гідності", - написала вона.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Американське видання liveforfilms.com зазначає, що глядач фільму опиняється немов на місці очевидця в епіцентрі, що посилює напругу під час перегляду. А одне з найбільш впливових видань про кіно Variety пише, що ця стрічка - "відмінна робота", що ближче до телеформату, ніж багато інших фільмів про Євромайдан.

"Зима у вогні" починається зі слів невідомої людини, що знаходиться за кадром: "Зроби що-небудь для революції!" На що звучить відповідь: "Я знімаю!" Автори стрічки ставили собі за мету зробити максимально достовірний фільм про Революцію Гідності, який би не підпадав під вплив будь-яких політиків.

"Коли ми знімали неймовірно жорстокі атаки силовиків на неозброєних громадян, то не думали про те, як зробити найкращий кадр. Нам було важливо показати, яким чином протестний рух може назавжди змінити країну і життя його учасників", - розповідає режисер.

Читайте також: Фільм про Майдан переміг на кінофестивалі у Торонто

Картина знята у коподукціі України, США та Великобританії. А сам Євген Афінеевскій має ізраїльське громадянство. У його кар'єрі це десята режисерська робота, серед яких більшість - короткометражні документальні стрічки і телефільми. Такої високої нагороди, як у Торонто, жоден попередній його фільм не удостоювався.

Разом із "Зимою у вогні" Афінеевскій створив документальну стрічку "Молитва за Україну", яка також розповідає про Євромайдан. Чим відрізняються ці дві картини одна від одної – не уточнюється. Але за принципом зйомки і змістом вони дуже схожі.

Читайте за темою: 10 карпатських фільмів: від голлівудських пагорбів до західноукраїнських гір

Трейлер фільму "Молитва за Україну"

Окрім того режисер зняв короткометражну картину "Ромка". Вона розповідає про одного з найбільш юних активістів Євромайдану – дванадцятирічного Рому Савельєва.

кадр із фільму "Ромка"

Із 9 жовтня "Зима у вогні" стане доступна на ресурсі Netflix. Таким чином її зможуть подивитися 65 млн. глядачів по всьому світу.

"Це кіно, присвячене героїзму, духу і стійкості українців. Створення платформи для поширення його – честь для нас", - каже Ліза Нішимура, віце-президент відділу документальних програм Netflix.

Коли відбудеться українська прем'єра стрічки - не повідомляється.

Світова прем'єра "Зими у вогні" відбулася на Венеціанському кінофестивалі. Таким чином вона стала сьомим українським фільмом в історії, який був офіційно показаний у рамках найстарішого в Європі кінофоруму.

Ця картина зайвий раз довела, що фільми про Євромайдан перегорнули сторінку в історії українського кінематографа. Ця категорія кінострічок встановила цілий ряд рекордів, нечуваних раніше у вітчизняному кіні.

Наприклад, "Все палає" Олександра Течинського і "Майдан" Сергія Лозниці – стали першими в історії нашими документальними фільмами, які окупилися у прокаті. До цього ж зібрати гідний бокс-офіс вдавалося лише ліченим нашим ігровим блокбастерам.

Стрічка Чеда Грації "Російський дятел", в якій розповідається про загадки ЧАЕС, а разом із тим зачіпається тема Євромайдану, вписала Україну в список переможців престижного кінофестивалю незалежного кіна Sundance.

Кіно-проект "Вавилон 13", що розпочався з документації Революції Гідності, переріс у найпотужніший кінематографічний рух України. Фільми, зняті у його рамках, обчислюються вже сотнями, і показуються в багатьох країнах по всьому світу.

А тепер український фільм вперше отримав настільки високу нагороду на кінофорумі в Торонто і протоптав стежку для нашого кіна в один із найбільш прогресивних он-лайн майданчиків Netflix.

Очевидно, що незабаром "майданівський" тренд у кіно себе остаточно вичерпає. Але чи зможуть після цього наші фільми настільки ж активно встановлювати нові рекорди і підкорювати престижні кінофоруми?