Україна візьме кредит для будівництва житла військовослужбовцям. Про це повідомив сьогодні президент Петро Порошенко.

Він сказав, що влада спільно з волонтерами зараз відпрацьовує механізм вирішення питань забезпечення житлом військовослужбовців.

"Це будуть не лише бюджетні кошти, але і залучені кредитні кошти, щоб різко збільшити кількість житла і різко зменшити собівартість за рахунок абсолютно прозорого вибору підрядників", - сказав президент.

Читайте також Для учасників АТО держава закупить 1500 квартир

У Ріелторській палаті України вважають механізм будівництва багатоквартирних будинків для військових, а також купівлю готових квартир нераціональним витрачанням коштів.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Купівля квартир передбачає оформлення багатьох документів, це дуже довгий і затратний процес. Адже спочатку це житло потрібно оформити у державну власність, потім переоформити у приватну. Будівництво багатоквартирних будинків також недешеве задоволення, особливо у крупних містах. На жаль, АТО в Україні продовжується, як і посягання на наші території Росії, тому потрібно бути готовими до збільшення числа військових. До того ж проблему з житлом для військовиків потрібно вирішувати комплексно. Використовувати для цього особливий підхід", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова правління Ріелторської палати України.

На його думку, найкращим виходом із цієї ситуації було б державне будівництво спецселищ для військових, учасників АТО та працівників СБУ.

"Це мають бути житлові квартали із компактних приватних будинків на 80-90 квадратних метрів, збудованих із сендвіч-панелей за канадською технологією", - говорить експерт.

Будинки можна було б розмістити у передмістях великих міст, у невеликих обласних центрах, райцентрах і селах там, де є вільна державна земля.

"Перевагою такого підходу є те, що будівництво йтиме дуже швидко. З нуля будинок виходить за 2-3 місяці. Собівартість зведення такого будинку коштуватиме приблизно 300 тисяч гривень. Для порівняння, стара квартира у Києві площею 40-50 квадратів — 800-900 тисяч, у інших містах — 400-470 тисяч. Купувати землю для будівництва не потрібно, вона державна, платити за оформлення нерухомості на державу теж не треба, будинки оформлюватимуть одразу на власників", - зазначає експерт.

Він вважає, що такий підхід не лише допоможе військовослужбовцям із житлом, а й розвиватиме вітчизняне виробництво і приватний бізнес. Адже сандвіч-панелі, вікна та інші будматеріали робитимуть в Україні.

"Розвиток інфраструктури у цих поселеннях буде корисним для наших торговельних мереж. Вони зараз переживають скрутні часи й готові відкривати свої магазини та заклади в нових місцях. Тому вони з радістю почнуть роботу в нових поселеннях і котеджних містечках. Сім'ї отримають просторе сучасне жило із двором. У таких будинках живе майже вся Європа і США", - каже голова Ріелторської палати України.

Нагадаємо, у червні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав постанову, яка передбачає надання 1 млрд. грн для купівлі квартир сім'ям загиблих учасників АТО.