За останні 8 місяці Державна фіскальна служба виявила 61 тисячу працівників, яких роботодавці офіційно не оформили на роботу. Багато приватних підприємств частково виплачують офіційну заробітну плату. Наприклад, за документами нараховують 1300 грн, а загалом платять 5 тис. грн. Податки сплачують лише з офіційної зарплати. За даними ДФС, за подібною схемою нараховують зарплату 57% із перевірених фірм.

"Така ситуація вже давно в Україні і вона не є дивною. По-перше, податок на доходи фізосіб у нас дуже великий. Це близько 52 відсотків від зарплати. Якщо, скажімо, людині нараховують 10 тисяч, то 5200 гривень роботодавець має заплатити податків. По-друге, у нас високі податки на доходи підприємств — 18 відсотків. Якщо б весь вітчизняний бізнес сплачував податки, то в нього б не лишалося доходу", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також Риболовлю можуть зробити платною

За його словами, високі податки сприяють розвитку тіньової економіки. Адже підприємства, аби перевести свої безготівкові фінансові ресурси у готівку користуються послугами конвертаційних центрів. Сплачують їм частину від операції — 7-8%.

"Потрібно зробити податки такими, щоб вигідніше було заплатити податок в державу, а не в сумнівний конвертаційний центр. Думаю, податок на доходи фізосіб має бути на рівні 10 відсотків, а на доходи підприємств — 9 відсотків. Це та золота середина, за якої ухилятися від податків буде просто невигідно", - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

На його думку, влада не вдається до зниження податків через те, щоб не знизилися доходи до бюджету.

"Вони справді у перші місяці знизяться, але далі буде приріст. Плюс до цього всього більше підприємств відкриватимуть дані про своїх доходи, бо тримати це в таємниці буде дорожче та й більш ризиковано", - каже фахівець.

Нагадаємо, після перевірок за останні 8 місяців підприємств Державною фіскальною службою вдалося залучити до бюджету11 млн грн податків на доходи фізичних осіб і близько 24 млн грн єдиного соціального внеску.