За останні 9 місяців цього року дохід місцевих бюджетів склав 70,9 млрд. грн. Це на 20,5 млрд більше аналогічного періоду 2014 року, повідомляють у Мінфіні.

Податки на доходи фізосіб зросли на 19,3%, плата за землю — на 29%.

"Суттєве збільшення надходжень до місцевих бюджетів зумовлено тим, що з початку цього року уряд надав право обласним радам збирати податки на місцях. Тепер весь акциз і мито не йде в Київ, а лишається в області, як і податок на доходи комунальних підприємств" - говорить "Знай" економіст Володимир Марченко.

Із січня 2015 року до до місцевих бюджетів надходить 10% податку на доходи приватних підприємств.

"Доволі великими надходженнями із січня стали екологічний податок і податок на нерухомість. 80% із всього екологічного податку йде до місцевих бюджетів. Щодо нерухомості, то весь він лишається в області, як і збір за природні надра", - зазначає експерт.

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня ТЦК заганяють українців у боргову петлю – адвокат розповів про підступну схему Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає
Показати ще

Читайте також В 2015 році українці заплатили 6,4 мільярда гривень військового збору

На його думку, така ситуація із наповненням місцевих бюджетів є позитивною. Проте необхідно цю систему удосконалити.

"По-перше, частину цих грошей необхідно спрямувати за цільовим призначенням. Наприклад, гроші залучені із податку на нерухомість обласні адміністрації мають витрачати лише на утеплення будинків, кошти із екологічного податку на очисні споруди водоканалів тощо. По-друге, варто дати можливість отримувати ці гроші не облдержадміністраціям, а районам. При чому дуже важливо, аби до них йшли податки від паливних мереж, розміщених на територіях цих районів. У вартості кожного літра пального закладений дорожній збір. Він має йти саме на дороги в районах. Тоді вже за два роки помітимо суттєве покращення дорожного покриття. Бо зараз ці гроші йдуть у бюджет. А звідти за залишковим принципом – на дороги", - каже Володимир Марченко.

У Міжнародному центрі перспективних досліджень також збільшення надходжень пояснюють зміною принципу розподілу податкових коштів. Проте експерти сумніваються, що цих коштів достатньо для вирішення нагальних питань на місцях.

"Надходження до місцевих бюджетів збільшилися не лише через зміну системи спрямування коштів. Це номінальне збільшення. Воно спричинене більше тим, що цьогоріч у нас велика інфляція. Через це зросли середні зарплати, а відтак і відрахування в Податкову стали більші. Адже податки і збори прив'язані до зарплат. Наступного року дохід у місцеві бюджети буде приблизно таким же, як і зараз, але інфляція — значно меншою -10-12 відсотків", - говорить "Знай" Олександр Жолудь.

Нагадаємо, із січня по жовтень малий бізнес заплатив у місцеві бюджети 25 млн. грн, що на 78 млн. більше ніж торік.