"Газпром" влітку домовився з європейськими партнерами Shell, Engie, OMV, BASF-Wintershall і E. ON про збільшення пропускної здатності трансбалтійський "Північного потоку" шляхом будівництва ще двох ниток магістралі. Таким чином, російська держкомпанія наростить загальну потужність маршруту до 110 мільярдів кубометрів на рік. Проектна компанія була створена партнерами у вересні.

"Газпром" оцінив вартість "Північного потоку-2" в суму не більше 9,9 мільярда євро і пообіцяв запустити його до кінця 2019 року, тоді ж закінчується і контракт між Газпромом і Нафтогазом.

Про значення "Північного потоку-2" і можливості нової "газової війни" між Москвою і Києвом для "Знай" говорить партнер консалтингового агентства RusEnergy, консультант з проблем нафтогазової галузі і політики Михайло Крутіхін.

- Чи може "Північний потік- 2" зробити українську трубу і сховище непотрібними для "Газпрому"?

- "Північного потоку-2" недостатньо для того, щоб зробити для "Газпрому" українську трубу і сховища непотрібними. Балканські країни, Греція та Італія потребуватимуть українського маршруту російського газу до тих пір, поки "Газпром" не збудує що-небудь на півдні.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Нафта може протриматися рік на рівні 45 доларів - Крутіхін

- Україна може відмовитись від російського газу?

- Теоретично може, якщо проведе деякі технологічні зміни в схемах газопроводів, що перетинають кордони. Але краще було б диверсифікувати постачальників. Тим більше, що ціни поставок із заходу і зі сходу конкурентоспроможні.

- Чи можлива зимою нова "газова війна"?

- Ніякої зимової "газової війни" я не очікую. Всі основні проблеми зняті, і "Газпром" вкрай зацікавлений зараз у продовженні постачань, бо страждає від затовареності свого газу.

Читайте також: Зимою можлива нова газова війна Росії проти України - експерт

- Що робити з Нафтогазом?

- Необхідно виділити з "Нафтогазу" газотранспортної структури (рух до цього вже спостерігається) і, можливо, приватизація під наглядом майбутнього незалежного регулятора газового ринку.

- Які основні слабкості українського газового ринку?

- Крім структурних проблем (які вже вирішуються, хоча і дуже повільно), головною перешкодою для розвитку залишається брак інвестицій - а інвестиції з-за кордону можуть прийти тільки з радикальним поліпшенням інвестиційного клімату в країні. Головне - завоювати довіру інвесторів.

- Чому тема газу, а не нафти і нафтопродуктів, найбільш політизована в українсько-російських відносинах?

- Розуміючи монопольну роль "Газпрому", російське керівництво використовувало компанію як політичний інструмент. Зі скороченням монополізму та із загостренням проблем для "Газпрому" більшість питань у газовій сфері вже деполітизовані.

- До яких довгострокових трендів на газовому ринку Європи потрібно готуватися всім країнам?

- На порядку денному Європи - "Енергетичний союз" - координація дій для запобігання криз та перебоїв у постачанні. Розвиватиметься мережа інтерконекторів, що дозволяє перекидати газ туди, де він найбільше необхідний. І треба готуватися до скорочення ролі довгострокових контрактів на користь спотових угод, хоч довгострокові контракти повністю не зникнуть.