За останні 10 років залежність вітчизняної економіки від російського ринку зменшилася на 12%, повідомив сьогодні Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України під час зустрічі із канслером Німеччини Ангелою Меркель.

"Угода про зону вільної торгівлі з ЄС набере чинності. Росія, як і будь-яка інша країна, не має права вето на наші двосторонні відносини з ЄС. Угода направлена на розвиток відносин між Україною та ЄС і не має відношення до зв'язків з Росією. У нас є багатостороння угода про зону вільної торгівлі між Україною і СНД, яку Росія не виконує", - сказав прем'єр.

Він наголосив на тому, що українська економіка розвиватиметься за європейськими стандартами, а отже її залежність від Росії зменшуватиметься.

"Вже припинено співпрацю по деяких проектах з озброєння, літакобудування, виробництва авіадвигунів. Ввели санкції проти фінансових російських компаній. І це справді великий прорив для України мирного часу, але як для держави, що воює із цим псевдопартнером — це такий мізер, що про нього соромно говорити", - говорить "Знай" економіст Володимир Марченко.

Читайте також Газ для автомобілів дорожчає через зупинку заводу в Білорусі

Популярні новини зараз
ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

За його словами, влада не використала багатьох можливостей, аби знизити економічний вплив Росії на вітчизняну економіку.

"І було б ще нічого, якби ми мали просто економічні збитки. Але насправді ситуація гірша — вже гинуть сотнями наші люди від російських куль, а у нас все одно у центру кожного міста російські банки, телеканали купують російські продукти, наші заводи замовляють комплектуючи в окупантів і виправдовуються, що роблять це задля робочих місць. З цього місяця наші молоковиробники стали постачати більше продуктів до Російської Федерації. За нашими підрахунками, ми купили в Росії за останні півроку товарів і послуг на 7,5 мільярдів доларів, а продали туди — на 3,5", - каже експерт.

Завдяки бойкоту російских товарів українцями російські підприємства не отримали понад $2 млрд.

"Натомість уряд для цього нічого не зробив. Арсеній Яценюк під час виступів все абсолютно правильно каже і ніби адекватно мислить. Проте, на жаль, так не діє. Дипломатичні відносини з Росією не розірвані, йдуть домовленості про знижки на газ, Мінфін домовляється про реструктуризацію боргу Януковича у 3 мільярда з тими, хто нагло забрав півострів і вбив близько 10 тисяч українців на Донбасі. Це все бачать люди. І якщо політики й далі будуть себе так лицимірно поводити, то може статися непоправне — люди самі вводимуть санкції проти Росії і теперішнього уряду. Але краще до такого не доводити. Це може призвести до наступної революції", - каже Володимир Марченко