Україна піднялася в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business з 87-го на 83-є місце. Помітний прогрес лише у відкритті бізнесу, що експерти вважають надто мінімальним для загального поліпшення умов ведення бізнесу. Що саме має реформувати влада, аби покращити економічний клімат в країні?

"Попри всі труднощі, Україна зайняла 83 місце в рейтингу Doing Business, значно піднявшись в деяких категоріях. Особливо Україна піднялася у категорії відкриття бізнесу – аж на 40 пунктів – стрибнувши з 70 на 30 місце", - відзвітувало сьогодні Мінекономрозвитку.

Ще один показник, в якому виросла Україна – підключення до електромереж. За підсумками 2014-го й першої половини 2015-го року за умовами ведення бізнесу ми опинилися між Брунеєм та Саудівською Аравією.

Експерти зауважують, що без справжньої реформи судової системи, переходу на електронні сервіси та спрощення податкового адміністрування – бізнес покращення умов не відчує.

"Зміна позицій у восьмій десятці – формальна методологична метушня, яка не відображається на веденні бізнесу. За півтора роки розмов уряду про реформи, це свідчить радше про їх відсутність, справжні реформи робляться швидко й їх ефект помітний всім", - сказав "Знай" економіст Олександр Новак.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Експерт вважає, що без значного зменшення контактів бізнесменів з чиновниками, контролю та доступності широкому загалу процесу бюджетних закупівель та спрощення митних процедур – не варто очікувати покращення економіки.

"Найбільш ефективний засіб для зменшення корупції в ситуації відсутності реформування суддів та правоохоронних органів – запровадження електронних сервісів. Від паперів та печаток треба іти до онлайн-процесів від обліку до звітності й сплати податків", - каже Новак.

Читайте також: Інвестиційна привабливість України падає через корупцію - дослідження

Проте, будь яке спрощення процедур без реформи правоохоронних органів та судів – не приведе в країну інвесторів.

"Із захистом прав власності в Україні – вкрай погана ситуація. Коли правоохоронні органи на замовлення можуть "віджати" будь який бізнес й підкріпити його купленим рішенням суду – не допоможуть економіці ніякі рейтинги", - прокоментувала "Знай" ситуацію голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

Так чи інакше, всі опитані нами експерти зійшлися в тому, що ключовими напрямками реформ мають стати спрощення оподаткування, запровадження електронних сервісів й боротьба з корупцією.

Відомий економіст Олександр Пасхавер додає в цей перелік необхідність люстрації чиновників, які не здатні дотримуватися законів.

"Можна скільки завгодно сварити Росію за агресивність у зовнішній політики та корупції, але вони вище за нас в рейтингу на 30 пунктів. Значить, вони адмініструють свою економіку краще за нас. Що роблять з менеджерами, які не впоралися із управлінням в приватних компаніях? Звільняють. Тільки повна заміна нинішньої бюрократії покаже результат в економіці, поза залежності від законів чи податкового навантаження", - сказав Пасхавер "Знай".

Читайте за темою: Наступного року українська економіка зросте на 2-3 відсотки - експерт