Від правильної постановки та формулювання фінансових цілей на новий рік залежить свій рівень достатку і сім'ї.

"Мрії назавжди залишаться мріями, якщо їх не трансформувати у плани. Для цього варто дотримуватися спеціального підходу та якнайповніше уявляти бажане", - каже "Знай" психолог Павло Войтюк. Він розповів, як формулювати фінансові бажання перед настанням Нового року.

Мета має бути чіткою і зрозумілою

Не варто бажати благополуччя, достатньої кількості грошей чи позбавлення всіх боргів.

"Майже все бажане для людини реально, адже кожен використовує щодня 20-30 відсотків від своїх можливостей. Головне чітко являти бажане. Якщо маєте борги, заплануйте конкретну суму, яку віддасте. Якщо прагнете збільшення зарплати, чітко сформулюйте на скільки — 3-5 чи 10 тисяч гривень", - каже фахівець.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Читайте також Які фрази блокують притік грошей

Бажання повинні бути обліковими.

Всі бажання і прагнення варто переводити у цифри. По-перше, кожне бажання повинне мати свою порядкову цифру. По-друге, потрібно знати вартість товару, який хочете придбати. По-третє, слід вирахувати, коли зможете її придбати.

"Звісно, все передбачити не можливо. Але прості арефметичні операції допоможуть тримати в голові ці плани. Яким би складним не було їхнє втілення, на підсвідомому рівні з'явиться впевненість у їхньому здійсненні", - пояснює психолог.

Мета або ціль має співпадати зі стилем життя і бути реальним

Якщо вона не співпадає, то це лише мрія. Або, можливо, треба змінити свій стиль життя.

"Не можна працюючи не держслужбі за 2 тисячі гривень у місяць, маючи борги і двох дітей, планувати покупку новенького автомобіля із автосалону наступного року. Навіть, якщо нічого не їсти, реально назбирати у кращому разі 18-20 відсотків від вартості машини. Натомість велосипед чи мотороллер купити при такому стилі життя реально", - говорить Войтюк

На виконання бажання і цілей встановлюють конкретні терміни.

Інакше не буде часової прив'язки. Це дуже важливо, адже над кожною метою потрібно щодня працювати. Велику ціль розбивають на 3-5 кроків її досягнення. Встановлюють конкретні терміни виконання завдань. Лише тоді, коли є реальні графіки, можна мобілізувати сили.

"Як показує практика, люди, які не ставлять часових термінів і дедлайнів, переносять реальні цілі з року в рік. Коли таких стає більше 4-5, відчувають себе пригнічено. В декого починається депресія".

У здійснення фінансових планів варто вірити.

Коли є чіткий список додаткових доходів, бажаних покупок і дат, коли хотілося б цей стан речей змінити, людина починає вірити у здійснення задумів. Вона підсвідомо візуалізує бажане.

"Якщо пазл із реальних доходів, теперішніх фінансових можливостей і способу життя не зовсім складається, не ставте хрест на своїх бажаннях. Якщо вірите у них і працюєте над ними щодня, то доля за вас складе цей пазл", - каже психолог.