Видатки на армію ростуть, але умови, в яких служать українські чоловіки не покращуються. "Знай" поцікавився, скільки грошей витрачають на утримання військових і чому цих коштів завжди не вистачає.

Радник президента Юрій Бірюков на своїй сторінці у соцмережах розповів, що заробітки українських військових зросли утричі. Приміром, солдат української армії отримує 7 тис. грн. замість 2,3 тис, командир відділення – 8 тис. грн. (було 2,8 тис), командир взводу – 9,5 тис. грн. (було 3,8), командир роти – 11 тис. грн. (було 5 тис), командир батальйону 13 тис. грн. (було 5,6 тис), а командир бригади – 16 тис. грн. (було 6,5 тис).

Читайте також: Хто святкує День захисника 23 лютого

Радник президента пояснив, що будуть виплачуватися премії і надбавки десантникам, спецназу, артилерії, танкістам, тощо.

Солдати жартують, що скоро самі будуть допомагати волонтерам. Насправді чимало з них скаржаться на непрозору систему виплати, і на обіцянки президента ще до виборів платити бійцям по 1 тисячі гривень на день. Багато хто скаржиться на армійські умови перебування – не так давно скандалом стала історія з військовослужбовцями з полігону Широкий Лан, що у Миколаївській області. Бійці пішки дійшли до Миколаєва, аби поскаржитися на умови перебування – бруд, болото, холод, відсутність умов. Волонтери та журналісти стверджують, що на блок-постах в нещодавно звільненому Слов'янську бійці української армії зомлівають з голоду. Самі бійці охоче продемонстрували, як годує їх командування: чотири банки консервів видають на 4 доби.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Для екстреної допомоги воюючій армії, у серпні 2014 року влада запровадила для громадян України військовий податок. 1,5% на допомогу армії сплачуємо з власних доходів, премій та компенсацій. За статтею "військовий збір" у 2014 році залучено на армію 2,5 млрд. грн. Торік ця сума зросла до 9 млрд. грн.

Офіційно у зоні АТО служить 60 тисяч осіб. Тобто, на кожного содата припадає по 150 тисяч гривень на рік. Проте, окрім забезпечення солдат, Україна витрачає також кошти на ведення бойових дій. Президент Петро Порошенко заявив – кожен день війни на Донбасі обходиться Україні в 5 млн. доларів (за курсом 25 гривень ця сума в гривнях становить 125 млн. грн. на день – а на рік виходить 45 мільрдів гривень).

Читайте також: Навчання України й НАТО стримали б Росію від окупації Криму - Парубій

В Мінфіні запевняють – усі кошти з бюджету. Навіть з урахуванням того, що день АТО коштує 125 мільйонів гривень – коштів минулого року було більш, ніж достатньо.

В 2014 році Верховна Рада створила спеціальну комісію з перевірки використання коштів, спрямованих на потреби армії. Депутати з'ясували, що через державні процедури та тендери, силові відомства не можуть ефективно використовувати кошти. Так, Держприкордонслужба з 852 млн. гривень використала тільки 31,2%. Міноборони з 147, 4 млн. гривень використало 56,3%. На ремонт озброєння та військової техніки силовики узяли тільки 26,7% виділених коштів. Найвищий показник у Нацгвардії – там використали 73,2% виділених коштів.