Більшість економічних проблем українців пов'язані не так із непослідовними діями влади, як зі специфічним фінансовим менталітетом, вважають економісти.

"2008 року та 2014 люди, що мали накопичення та кредити, постраждали через одні й ті ж помилки", - говорить порталу "Знай" економіст Владислав Загородній. Він помітив декілька ознак фінансового мислення, через яке українці втрачають гроші.

Читайте також Інфляція в Україні залежатиме від врожаю зернових

В першу чергу, вони вірять у легкі гроші. Коли є сумнівні пропозиції, одразу погоджуються на них і не перевіряють.

"Багато-хто не розуміє, що високі відсотки навіть у надійному банку це говорить не лише про вищу прибутковість, а й про більший ризик. Жоден банк не виставляє вищих відсотків, аби їхні клієнти мали більший прибуток. Для них головне самим більше заробити. Тому вони вкладають гроші у ризиковані сфери. Інколи у фінустанов величезні проблеми із грошима, аби їх залучити, вони виставляють вищі відсотки. Частина із таких банків, як правило, не виживає. А їхні клієнти змушені чекати поки Фонд гарантування вкладів введе тимчасову адміністрацію і відшкодує їм суму депозиту", - пояснює спеціаліст.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Саме через віру в легкі гроші українці в середині 2000-х років масово брали кредити у доларах і євро, бо ті мали нижчі річні відсотки. Однак навіть не вникали у те, чому ці позики дають дешевше і які існують ризики.

"Деякі навіть оформлювали кредити у швейцарських франках, а потім скаржились, що курс франка виріс і таку валюту неможливо знайти в Україні. Звинувачували у цьому нашу владу. Хоча насправді вся проблема у незнанні елементарних основ курсоутворення. Найгірше, що від цього незнання люди не лише страждають самі, а й обирають у владу популістів, які обіцяють низькі банківські відсотки на купівлю житла та підвищення курсу гривні до рівня 2012 року".

Зараз багато українців втрачають на тому, що отримавши зарплату, купують долари і євро. Намагаються так зберегти свою купівельну спроможність. Але через брак коштів на життя продають валюту через кілька місяців і втрачають від 4 до 7% від придбаної суму через оплату касових операцій у банку або обміннику.

Теперішній фінансовий менталітет українців спричинений тим, що більшість людей жили ще в радянські часи. Хоча СРСР розпався ще 25 років тому, мислення більшості людей лишилося на тому ж рівні, вважають у компанії "МПП-консалтинг".

"У Радянському Союзі люди розраховувала у більшості випадків на підтримку держави – пільги, купівлю житла, автомобіля, влаштування свого життя та дітей. Через це наші люди і вірять у дива – МММ, кредитні спілки та різні шахрайські контори, які обіцяють високий дохід", - говорить Павло Мельник, директор компанії.

На його думку, в найближчі роки фінансове мислення українців кардинально зміниться і в майбутньому вони не допускатимуть старих помилок.

"2014 рік для всіх нас був справжнім уроком. Тоді розвалилися десятки банків, гривня девальвувала у три рази, почалася війна. У багатьох загинули чи постраждали родичі. Бачу, що після такого потрясіння люди стали розраховувати на себе та перевіряти всі банківські продукти. З'явилося нове явище для України – благодійність".