Чверть українців віком від 18 до 24 років не працевлаштовані. Про це розповіли у Державній службі зайнятості України.

Зараз в Україні 1,8 млн безробітних. За останній рік таких стало на 100 тис. більше.

"Економічна ситуація у державі не може не позначитися на ринку праці. Наприклад, за нашими даними, 2012 року всередньому на одне робоче місце претендувало 2 людини. Зараз 3-4. Звісно, молодим фахівцям влаштуватися на роботу найважче, бо в них немає досвіду", - пояснює порталу "Знай" Катерина Мащенко, керівник Дослідницького центру порталу працевлаштування "HeadHunter Україна".

З причин безробіття також є непослідовна державна політика щодо розвитку різних сфер.

"Якби було зрозуміло, якою буде наша країна через 5-10 років, які сфери будуть у пріорітеті, то на ринку праці було б менше проблем. Тоді б стали б зрозумілі тенденції. Можна було б спрогнозувати, які сфери занепадатимуть. І різні б економічні негаразди не так сильно впливали б на ринок праці", - пояснює спеціаліст.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

На її думку, сприяє збільшенню безробіття й недосконалий освіта. Часто знання, які дають у вищих навчальних закладах, не потрібні на роботі.

"Роботодавці нерідко говорять "забудьте все, що ви вчили". Так не повинно бути. Також є проблема і у якості кадрів. Не всі спеціалісти, на жаль, розуміють, що сучасний світ дуже динамічний. І тому постійно потрібно чомусь вчитися, дізнаватися щось нове та опановувати якісь нові навики", - говорить Катерина Мащенко.

За її словами, через кризові явища роботодавці цього року більш охоче беруть молодих спеціалістів, ніж у минулі роки. Причиною є те, що недосвідченим потрібно платити мало не у три рази меншу заробітну плату.

"Однак тут є й позитивний момент — зараз різні компанії відкривають стажування для випускників університетів. Тому молоді люди мають шанси здобути досвід", - пояснює вона.

Найбільш актуальні вакансії в Україні, за даними "HeadHunter Україна", - це спеціалісти із продажу, товарознавці, працівники сільгоспсфери, кур'єри, водії, фахівці роботи з банкоматами.

"Також затребуваними є професійні ІТ-спеціалісти, будівельники, кухарі, швеї. Цікаво, що при влаштуванні на роботу важливе значення має саме вміння людини і її провесійний рівень, а не диплом. За нашим опитуванням, у 29 відсотків людей не запитували про освіту при влаштуванні на роботу. У 37 відсотків запитували під час співбесіди, а у 34 — тільки тоді, коли вже офіційно приймали у штат", - каже Катерина Мащенко.

Нагадаємо, за даними "HeadHunter Україна", зарплати підвищили цього року лише 3% роботодавців. Побажання у підвищенні зарплат на 30% вищі за реальні заробітні плати.