Мінфін створить свою поліцію. Вона працюватиме замість податкової міліції, однак використовуватиме інші принципи. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Його відомство підготувало відповідний законопроект і подало його на розгляд Верховної Ради.

Відповідно до документу, новостворена служба буде підпорядковуватися Міністерству фінансів. Всіх працівників перевірятимуть на детекторі брехні. Планують платити зарплати від 16 до 64 тис. грн.

"В Україні вже була податкова поліція. Потім при "регіоналах" її змінили на міліцію. Але після цього нічого не змінилося. Потім було кілька реформ 2011 і 2013 року. Податківців скорочували й урізали зарплати. Важко повірити, що цього разу щось зміниться", - говорить економіст Володимир Марченко.

За його словами, існує великий ризик, що реформа податкової служби матиме лише зовнішній характер.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

"Головна мета податкової інспекції — це вилучення податків і наповнення бюджету країни. Теперішні фіскали з цим не можуть справитися. Але зовсім не через те, що в них низькі зарплати чи бракує компетентності. У першу чергу, бракує волі політично-бізнесових груп, які при владі", - каже він.

На його думку, влада не дає податківцям працювати повноцінно. Створює перешкоди у вигляді надмірної бюрократії і законів, які не дозволяють викривати тих, хто ухиляється від податків.

"Я мав справу з теперішніми податківцями і знаю, як вони працюють. Виконавці вже зараз не проти викривати різні схеми й притягувати порушників до відповідальності. Як тільки вони це починають робити, справи йдуть до керівництва і там застряють. Бо вищі начальники проти. А проти тому, щоб не перешкодити провладному бізнесу. Ситуація з новою податковою поліцією може бути схожою на випадок із поліцією. Ззовні - нова форма, машини й поведінка. Якщо брати конкретні випадки, то слідчі працюють так, як і раніше. Оперативні групи — теж. Перевіряють тих, кого вигідно владі", - говорить Володимир Марченко.

Читайте також: Безробіття в Україні: готуємось до гіршого

За його словами, чисельність податківців зменшиться. Їх буде 3,5 замість 4,7 тис.

"Оскільки штат суттєво не зменшать, а зарплати збільшать, то це призведе до збільшення витрат на цю службу майже на 28-35%. Витрати на податківців можна було б збільшувати, якби вже працювало НАБУ, генпрокуратура й МВС. Тоді можна було б розраховувати на якусь прозорість і ефективність. І найголовніше — на результат. А так — навколо працюють конвертаційні центри, працівники сидять на зарплатах у конвертах, підприємці виконують роботу без дозвільних документів. Все це покривається владою. З цим усім навіть суперподаткова служба не впорається", - зазначає експерт.

Нагадаємо, податкова міліція з 1 січня перебуває поза законом через помилку депутатів.

Як повідомляв портал "Знай.ua" раніше, проблеми з податковими надходженнями в Україні існують через високі податки й відсутність ефективного контролю за їх збором.