У світі є чимало дивовижних місць, про які мало відомо. "Знай" зробив добірку незвичайних мікрокраїн та дізнався, як можна стати їх громадянином.

Хрістіанія – країна хіппі

Місцезнаходження: поблизу міста Копенгаген (Данія)

Населення: трохи більше 1 тис. осіб

Хрістіанія – невеликий квартал Копенгагена, котрий заявив про свою відокремленість в 1971 році. Тоді група людей на чолі з журналістом Якобом Лудвигсеном захопила старі військові казарми та оголосила про початок соціального експерименту.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Влада Данії декілька разів здійснювала спробу ліквідувати Хрістіанію – як через закони, так і силоміць, проте всі ці спроби терпіли невдачі. В 2011 році мешканці містечка побудували барикади та закидали правоохоронців камінням за те, що представники влади намагалися їх виселити. Тоді ж міні-держава отримала від Данії полуавтономний статус.

В Хрістіанії формою правління є анархічна комуна. Усі важливі рішення приймаються общинами, яких тут налічують близько 15. Бюджет країна формує за рахунок туристів та продажу легких наркотиків – їх тут можна придбати просто на головній вулиці, де суворо заборонена фото- та відео зйомка. Також у Христіанії знаходиться декілька художніх майстерень, нетрадиційних кафе та ресторанів. Цікаво, що автомобілі офіційно заборонені на території Хрістіанії – місцеві мешканці пересуваються на велосипедах. Злочинності майже немає, бо всі мешканці один одного знають, а покарання за злочин обговорюють на раді общин.

Для того, аби стати громадянином країни, варто подати заявку, яку розглянуть на раді общин.

Князівство Силенд – країна філателістів

Місцезнаходження: за 10 кілометрів у Північному морі поблизу Великої Британії

Населення: близько 100 осіб

Князівство засновано в 1967 році відставним британським майором Педді Роєм Бейтсом. Цікаво, що країну майор створив на старій закинутій військовій платформі, що належала ВМС Великої Британії.

Бейтс відвоював платформу у свого приятеля і планував там запустити власну піратську радіостанцію, проте так і не здійснив свою мрію. Натомість заснував князівство.

Зараз у Силенді - монархія і керує ним син Бейтса – Михаїл Бейтс. За роки свого існування князівство встигло пережити спробу державного перевороту – прем'єр-міністр країни захопив нинішнього князя Михаїла в заручники, доки його батько був на відпочинку. Проте солдати князівства не допустили перевороту, звільнивши заручника. Опального прем'єра позбавили громадянства.

Великобританія намагалася захопити стару військову платформу. Проте коли катери військових підійшли до кордонів князівства, їх зустріли попереджувальними пострілами. Владі не залишилося нічого іншого, як подати до суду. Але 2 вересня суд Великобританії визнав, що не має юрисдикції щодо цього інциденту, тим самим визнавши незалежність князівства. З тих пір 2 вересня офіційно Силенд святкує свій день незалежності.

Живуть громадяни князівства за рахунок філателії. Майже усі тут затяті колекціонери. Вони купують та продають через інтернет марки і монети, а також приймають у себе туристів. Дивовижно, проте на невеличкій платформі близько пів сторіччя живуть люди, працюють ресторани, готелі і є навіть церква.

Для отримання громадянства варто залишити заявку на офіційному сайті країни та підтвердити постійне джерело доходу.

Ужупис- країна художників

Місцезнаходження: поблизу Вільнюса (Литва)

Населення: близько 8 тисяч осіб

До 1990 року Ужупис був занедбаним та бідним кварталом Вільнюса. Саме дешевизна приваблювала туди молодих художників, артистів, митців. Поступово закинутий квартал перетворився на богемний район – тут відкривалися майстерні, галереї, проводилися фестивалі та виставки. 1997 року Ужупис заявив про свою автономію. Зараз міні-країна має власний прапор, Президента, конституцію, митницю та навіть армію з 12 осіб. Консульства Ужуписа є в 320 країнах світу.

У Конституції країни зазначено, що кожен громадянин Ужуписа має право на гарячу воду, опалення узимку і дах, кожен має право померти, проте не зобов'язаний, кожен має право на помилку, бути єдиним та неповторним, лінуватися і нічого не робити, любити та опікати котів, має право на сумніви, проте це не обов'язок. Конституцією громадянам заборонено здійснювати насилля, здійснювати замах на вічне, ділитися тим, чого немає, перекладати провину на інших.

Заробляє маленька країна виключно на своїх творчих та креативних громадянах, котрі сплачують податки, а ще – на туристах.

Стати громадянином країни можна, якщо відвідаєте її органи влади та визнаєте Конституцію.

Держава геїв та лесбіянок

Місцезнаходження: риф Като, острова Коралового моря поблизу Австралії

Населення: 15 тисяч осіб

2004 року парламент Австралії офіційно заборонив одностатеві шлюби. Група активістів нетрадиційної сексуальної орієнтації вирішила залишити країну та створити власну країну, громадяни якої не будуть піддаватися сексуальній дискримінації.

Першу групу осіб на судні доставили на один з атолів, котрий входить в територію островів Коралового моря. Тут активісти проголосили власну республіку. Пізніше до них приєдналися однодумці, а країна значно розширилася.

Зараз це невеличка монархія на чолі з королем. Багатьох людей нетрадиційної сексуальної орієнтації приваблює чудові види, тепле море, маса однодумців поруч та свобода – адже громадянином країни можна стати, якщо належиш до сексуальних меншин та маєш 100 доларів у кишені.

Головне джерело доходу країни – філателія. Тут випускають власні монети та марки, які користуються популярністю у світі.

Аби отримати громадянство, варто приїхати особисто до країни та сплатити 100 доларів податку.

Ладонія – країна креативу

Місцезнаходження: природній заповідник Куллаберг на півдні Швеції

Населення: 17 тисяч осіб.

1980-ого року шведський художник Ларс Вілкс подався жити до заповідника та створював там власні скульптури. За це влада Швеції відкрила проти нього декілька кримінальних справ, проте художник не здався, а в 1996 році заявив, що створює на території заповідника власну державу – Ладонію. 2001 року адміністрація графства Сконе визнала міні-країну та виключила її з області заповідника.

Зараз Ладонією править королева Керолайн I, котра до цього була міністром оптимізації. Населення міні-країни – люди творчі та креативні, а тому державний бюджет наповнюють за рахунок туристів. Тут для відвідувачів є свої ресторани та готелі, розважальні комплекси, а місцеві регулярно влаштовують дивні свята на кшталт Дня прокрастинації чи Дня купівлі туалетного паперу.

Цікаво, що декілька років тому Ладонія оголосила війну Швеції та США.

Для еміграції в Ладонію варто заповнити інтернет-форму на її офіційному сайті.