Політики з давніх-давен відрізнялися своїм умінням красиво і переконливо говорити. Але якщо у Стародавній Римської імперії, наприклад, Цицерон сам осягав ази ораторського мистецтва і був одним з його родоначальників, то сучасні політики зазвичай шукають допомогу ззовні.

Юрій Борисов - бізнес-тренер з публічних виступів, власник великого навчального центру, мотиваційний спікер. У нього за плечима робота з такими персонами, як Наталя Могилевська, Михайло Ясинський, а також іншими представниками шоу-бізнесу. Левову частку його учнів складають і політики, але вони не люблять себе афішувати, а чому - на це питання Юрій відповів в ході нашого інтерв'ю.

- Чи є час, коли політики найчастіше приходять до Вас?

- Звичайно, як правило, це перед виборами. Хочу сказати, що зараз якраз наплив зменшився. Тому, швидше за все, виборів цього року не буде.

- Чи буває експромт у виступах політиків? Або хороший експромт - це добре підготовлений експромт?

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

- До мене ходив вчитися один високопоставлений співробітник Міністерства освіти, так ось він говорив, що, бувало, поки він дійде до трибуни, всю свою промову повторить. Але коли вийде вже до публіки, то якась думка промайне, і він її відразу скаже. Так що експромт цілком може бути.

- Назвіть українських політиків, які, на Вашу думку, хороші оратори.

- Мені в плані ораторських якостей подобається наш діючий Президент. У порівнянні з усіма попередніми Гарантами - він краще за всіх. Його тандем із спічрайтером дуже гарний. У них виходить взаємодіяти.

Також у плані структури і в плані технологічності виступу мені дуже подобається Саакашвілі. Я його виступи ставлю на тренінгах, щоб мої підопічні вчилися. Створюється враження, що він завжди говорить від емоцій, що завжди озвучує те, що йому спало на думку. Нічого подібного! У нього завжди все продумано.

Дуже хороші виступи у Надії Савченко. Зрозуміло, що вони підготовлені на вищому рівні. Прямо до літери. Дуже крута і Юлія Тимошенко.

- Як Ви думаєте, чому Віктор Янукович та Віталій Кличко так часто обговорюються?

- Я б не проводив паралелі між Януковичем і Кличко. Якщо говорити про нашого мера, то я чув його виступи неодноразово. Моя думка, що він просто непідготовлений. Коли людина знає, що їй сказати, коли їй це важливо, то у неї це виходить.

На своїх тренінгах я також ставлю і відео виступів Віктора Януковича, показую, як не треба робити. Адже всі його обмовки - це теж від непідготовленості. Довгий люфт паузи - це завжди простоювання інформації. Наприклад, з його обмовкою про «йолку» - видно, що він довго намагався згадати це слово і був до цього неготовий. А чому він був не готовий - це інше питання.

Найчастіше, звичайно, коли людина обмовляється - це під час того, коли бреше. Тобто думаю про одне, а кажу інше.

- Які прийоми найчастіше використовують політики, щоб привабити до себе електорат?

- Перший прийом, найбазовіший, - це говорити однією мовою з виборцями. Якщо ви йдете на вибори у сільській місцевості, то, природно, з місцевими жителями потрібно говорити не так, як в столиці. Зовнішній вигляд теж потрібно змінювати, щоб це було щось простеньке. Також не секрет, що перед тим, як їхати у регіони, перед самим політиком виїжджає спеціальна фокус-група, яка виявляє найкритичніші моменти, проблематику регіону. Щоб політик, коли приїхав, зміг би володіти цією інформацією і говорити проблемами жителів.

- А які помилки найчастіше допускають політики у своїх промовах?

- Найголовніша - коли люди виходять і не знають, для чого вони вийшли. Немає чіткої мети. Другий момент - людина не знає, як впливати на аудиторію. Це потрібно виправляти. І третє - це коли людина не вірить в те, що говорить. Адже не секрет, що політикам нерідко доводиться говорити те, що не є правдою.

- Образи Ляшка і Парасюка - це тільки образи або вони такі насправді?

- Моя думка - це образ. У звичайному житті вони всі такі ж, як і ми. При цьому Ляшко вже давно став заручником свого образу. Він його собі придумав, він з ним зжився.

- Чому політики не люблять говорити про своїх тренерів з ораторського мистецтва, але при цьому завжди, наприклад, назвуть дизайнера свого одягу?

- Тому що вони вважають, що люди проголосують за тих, хто від природи обдарований ораторським мистецтвом. Вони всім виглядом хочуть показати, що всі їхні успіхи й таланти - це від природи, а ніяк не допомога професіоналів.

Також читайте на "Знай.ua" про те, як російський журналіст викрив головну помилку Кремля.