Редактори наукового журналу Naked Science відповіли на найбільш цікаві запитання читачів про всесвіт, людське тіло, науку, астронавтику та роботехніку.

На більшість з них не так легко швидко знайти відповідь у вільному доступі.

Чому посадка на Землю у космонавтів називається "другим народженням"?

Після приземлення астронавти насилу можуть поворухнути кінцівками. Можна сказати, що вони, як однорічні діти, вперше вчаться ходити і тримати столові прилади.

Найгарячіша планета Сонячної системи - Меркурій?

Популярні новини зараз
На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Незважаючи на те що Меркурій - найближча до Сонця планета, він зовсім не такий гарячий, як прийнято думати. Найгарячіша планета нашої системи - Венера (якщо порівнювати температуру поверхонь планет). Причина - венерианский парниковий ефект.

Якого кольору Всесвіт?

Близька до відтінків сіро-коричневого. Американські вчені з університету Джона Хопкінса проаналізували світло від двохсот тисяч галактик та прийшли до такого висновку у 2002 році.

Як з'явилося слово "робот"?

Термін "робот" придумав чеський письменник Карел Чапек. В одній зі своїх п'єс він назвав людиноподібні механізми "лаборами" (від латинського labor - робота), але це слово йому не сподобалося. Тоді за порадою брата Йозефа він перейменував їх в роботів.

Яка з чорних дір найближча до Землі?

Чорна діра V404 Cygn знаходиться в сузір'ї Лебедя, в 7,8 тисячах світлових років від нас.

Чи працює наш мозок лише на 10%?

Це не так. Магнітно-резонансні дослідження мозку наочно демонструють, що велика частина кори головного мозку активно задіяна в житті людини.

Чому позіхання "заразне"?

Швидше за все, рефлекс до повторення позіхів сусіда залишився у людей від мавп.

Чи правда, що у Ейнштейна була двійка з математики?

Ймовірно, цю легенду придумали для підбадьорення невстигаючих учнів. Ще в ранньому віці Ейнштейн почав проявляти талант до математики і знав її далеко за межами шкільної програми.

У якої статі більше сексуальних партнерів протягом життя?

Середньостатистичний чоловік стверджує, що сім, жінка - чотири. Насправді кількість приблизно однакова, але у чоловіків мати багато напарниць вважається плюсом, у жінок - навпаки.

Чи можна математично обчислити свою дату смерті?

Ні, але англійський математик Абрахам де Муавр в літньому віці виявив, що тривалість його сну зростає на 15 хвилин в день. Склавши арифметичну прогресію, він визначив дату, коли вона досягла б 24 годин - 27 листопада 1754 року. У цей день він і помер.

Як повідомляв портал "Знай.ua", астронавт NASA Джек Фішер навзав космос "чудовим буріто" під час першого польоту.