В Україні загострилось протистояння між окремими депутатами Верховної Ради та працівниками Генпрокуратури. В парламенті почали збирати підписи за відставку Генпрокурора Віктора Шокіна. Натомість Генпрокуратура хоче позбавити недоторканості депутата від Радикальної партії Андрія Лозового, який був ініціатором збору підписів за відставку Шокіна.

Про конфлікт в середині Генпрокуратури та між представниками прокурорського корпусу і парламентарями говорить для "Знай" громадський активіст Карл Волох.

- Як можна пояснити постійні скандали, які пов'язані з Генпрокуратурою?

Є дві причини. Перша: якщо ми подивимось на Кримінально-процесуальний кодекс, то він прописаний під умовного Пшонку. Систему під них налаштувала ще за часів Януковича. Тому розслідування всіх серйозних справ в країні залежить від них, зокрема, й розбиратись з всією високопосадовою корупція має саме Генпрокуратура. Непрацююче Антикорупційне бюро поки що ніякої конкуренції прокуратурі на складає. А якщо й запрацює, то там працюватиме антикорупційний прокурор, який буде зав'язаний на прокуратурі. Все слідство, так чи інакше, впирається в Генпрокуратуру. Навіть там, де підслідність міліцейська чи СБУшна, є залежність від прокуратури.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Друге: Генпрокуратура і взагалі прокуратура в нинішньому стані - не організація, яка має відношення до закону. Вона вирішує два основі питання: або політичне, або бізнесове замовлення. Тому й працюють або на політичне керівництво країни, або на власну кишеню. Ніяких інших функцій в прокуратури немає. Навіть називати Генпрокуратуру правоохоронним органом якось нелогічно.

- Чому саме така ситуація склалась?

- Півтора року жодна резонансна справа після Майдану не розслідувалась. Ми мали заяву колишнього заступника Генпрокурора Олега Махніцького, який сказав: в України за чотири роки вкрали 100 мільярдів доларів. Де бодай копійка з цих грошей? Де ці люди? Частина втекла в Росію. Але інші - тут. Де справа по конституційному перевороту, який у стався у всіх на очах? Де справа про 12 мільярдів кубів газу, які у Стокгольмі подарували Фірташу? Де справи по Майдану? Нічого немає. Цілком можливо, що когось з суддів таки звільнять – за наслідками роботи Тимчасової спецкомісії Вищої ради юстиції. Але роботи Генпрокуратури не видно взагалі. Вони практично нічого не розслідували і не добилися покарання винних.

- Можна щось зробити з Генпрокуратурою?

- Як на мене, Генпрокуратуру не можна реформувати, вона може бути тільки ліквідована. Її функції треба передати іншим органам.

- Що варто зараз робити?

- Поки що, звісно, треба змістити Віктора Шокіна. І варто почати реформування Генпрокуратури, але в підсумку вона має бути ліквідована.

Читайте також: "У прокуратурі шалений опір реформам, доводиться витягувати брудну білизну"

- Зараз Генпрокуратура хоче зняти з депутата Андрія Лозового недоторканість і притягнути його до відповідальності. Це не перший "наїзд" на депутатський корпус. Чому існує конфлікт між представниками Генпрокуратури і Верховної Ради?

Не так давно, коли знімали недоторканість з Клюєва, Генпрокуратура хотіла зняти недоторканість з В'ячеслава Константіновського. Їм це не вдалося. Так ось справа, яку почали розслідувати Сакварелідзе і Касько – це та сама справа, яку з самого початку історії намагався донести до суспільства Константіновський. Коли до Константіновського звернулися бізнесмени, які мали проблему з людьми прокуратури, він за них заступився. В мережі є відео, де міліція, прокурори та невідомі молодики приїжджають на об'єкт і починають там влаштовувати безлад. Це все було знято Константіновським, у якого була словесна перепалка з цими людьми. Після цього у нардепа одразу виникли проблеми, почали готувати подання на позбавлення його депутатського мандату.

Константіновський тоді всім говорив, що це грабіж і рейдерське захоплення. Чим це все закінчилось? Сакварелідзе створив генеральну інспекцію, прокурорів зловили на хабарі (заступник голови Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць – "Знай"). Значить, версія Константіновського правдива. А що ж тоді були за рухи з боку Генпрокуратури? Скоріш за все, тільки спосіб закрити рота депутату, який не хотів мовчати.

- А з Андрієм Лозовим в чому суть історії?

Та це, по суті, те саме. Бойко і Льовочкін крали мільярдами і спокійно себе відчувають у Верховній Раді. Як і Бакулін, Колесніков та інші. Вже декілька разів Шокін з своїм першим заступником Гузирем порушували справи проти людей Давида Сакварелідзе і Віталія Каська. Були необґрунтовано порушені кримінальні справи на очах всієї країни. І ці люди хочуть, щоб ми їм повірили в справі проти депутата, який збирав підписи за відставку Шокіна? Що вони закидають Лозовому? Що він там ходив і погрожував голові сільради за те, що не дає землю учасникам АТО. Ну, порівняно з мільярдами Бойка і Льовочкина розмова на підвищених тонах і штовханина, звісно, - страшний злочин.

Це в той час, коли в самій Генпрокуратурі намагаються розвалити справи проти своїх працівників, яких піймали на гарячому. Та вони в прямому ефірі злочини роблять і щось закидають Лозовому. Це ж навіть смішно.

Читайте також: Стартує конкурс на 700 прокурорських посад - Сакварелідзе

- Чи правильно зробив президент, коли після затримання двох посадовців з Генпрокуратури сказав, що підтримує і Сакварелідзе, і Шокіна?

- Мені важко судити. Підозрюю, на той момент вважав, що це – найліпший вихід. З якихось причин він не може сьогодні розлучитись з Шокіним. Є чутки, що це через наявність компромату у Шокіна на Порошенка. Я в цю версію не дуже вірю. Вважаю, що Шокін просто один з невеликого кола довірених людей президента. Порошенку складно розлучатись із такими людьми. З іншого боку, він не може чіпати Сакварелідзе, бо за ним стоїть симпатії українського суспільства, Саакашвілі і Захід. Тому Порошенко не може позбутись Сакварелідзе, але й не хоче позбуватись Шокіна.

- Як, на ваш погляд, завершиться протистояння між окремими депутатами і Генпрокуратурою?

- Я не вірю в те, що президент дасть ситуації розвинутись до того, коли кількість підписів на відставку Шокіна дійде до 150. Думаю, він поміняє Шокіна швидше, але найближчим часом спробує гальмуватиме цей процес. Хоча, зупинити його не реально, бо вже люди з провладних фракцій почали ставити свої підписи. І те, що робить Шокін в останні дні ще більше насторожить депутатський корпус. Бо цькувати народного депутата через збір підписів якимось смішним звинуваченням – це, м'яко кажучи, невірний шлях. За моєю інформацією, питання щодо Гузиря вже вирішене. Шокін теж має піти, але пізніше. Можливо, в кінці вересня, якщо парламент не дотисне раніше.