На місцевих виборах у жовтні по Україні прокотиться хвиля брудних виборчих технологій. Депутати свідомо заплутали законодавство таким чином, щоб залишити для порушень максимально широке поле.

"Право біженців на участь у виборах закріплено в Законі про статус тимчасово переміщених осіб, однак цей момент не відображений у Законі про місцеві вибори. Тому депутати готують зміни закону про вибори", - вважає представник громадської організації "Рух за реформи" Вадим Якимець.

Громадяни України, зареєстровані як тимчасово переміщені особи, мають повне право брати участь у місцевих виборах як члени громад. Насторожує те, що виборче законодавство вирішили міняти в останній момент. Подібні зміни можуть відкрити прекрасну можливість для використання брудних технологій.

Якимець переконаний, що парламентарії повинні додатково вивчити це питання, щоб не повторилося таке ганебне явище, як "виїзні каруселі". Він нагадав, що нещодавні вибори в 205-му виборчому окрузі в Чернігові свідчили про сильний опір чинній владі оновленню політичної системи.

Читайте також: Київським штабом БПП керуватиме колишній "регіонал"

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Начебто після Революції Гідності Україна мала зробити крок у напрямку розвитку демократії, але насправді чернігівські події показали, що на виборах були і гречка, і соціальні домовленості з виборцями, за які платили гроші. Характер влади не змінився, брудні технології нікуди не зникли", - заявив Якимець.

Як відомо, Центральна виборча комісія постановила у 2012 році, що виборець може змінити місце голосування без зміни виборчої адреси лише в межах виборчого округу. А отже, поки що переселенці не можуть голосувати на місцевих виборах не на своєму виборчому окрузі.

За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 18 травня 2015 на обліку перебувало 1 292 834 переселенця або 1 016 060 сімей з Криму і Донбасу.