У Європі загострилась проблема з близькосхідними біженцями. Одні європейські країни закликають до солідарності, інші - готові пропускати біженців на багатші території Євросоюзу. Значні розбіжності в поглядах привели до розмов про відновлення прикордонного контролю в Шенгенській зоні.

Паралельно з проблемами в Європі з'явилися докази активної участі російських військ у боях на території Сирії - головної країни походження біженців.

Про проблеми біженців і вплив російського втручання в сирійський конфлікт для "Знай" говорить політолог Авраам Шмулевич.

- У Європі загострилась проблема біженців. Чому стався такий прорив цієї теми, адже війна вже не перший рік йде в Сирії?

- Це не різкий прорив. Просто тиск досяг свого апогею. Біженці вже заполонили Туреччину і Йорданію, в значній мірі Італію та Грецію. За даними "Міжнародної Амністії", хоча статистиці цієї організації далеко не завжди можна вірити, в Лівані 1.2 мільйона біженців із Сирії, що становить п'яту частину населення країни. У Йорданії - 650,000, близько 10% населення. У Туреччині, а це вже член НАТО, що має важелі впливу на своїх партнерів по блоку, 1.9 мільйона біженців. Країнам, ближчим до прифронтової зоні, вдалося натиснути на своїх партнерів, щоб самим не розміщувати всіх біженців. В Австрію чи Німеччину люди прибуваю з Туреччини, Греції та Італії. Європейська бюрократія, традиційно неефективна, зібралася тільки от зараз взятися за голову і вирішувати проблему. Але це прорив тиску, який був і раніше.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Потік мігрантів змінить Німеччину - Меркель

- Кажуть, що багаті арабські країни, як Саудівська Аравія або ОАЕ, не приймають біженців. Це правда?

- Так. У Туреччині або Йорданії фізично немає можливості не приймати людей - у них кордон з Сирією. Не вбивати ж всіх підряд на кордоні. Побудувати паркан теж не можуть. Сирія та Йорданія - це дуже близькі країни, вони говорять на одному діалекті. Часто родичі живуть по обидва боки кордону. Що стосується багатих арабських країн - це їхня традиційна політика. Вони взагалі не допомагають країнам "третього світу". Колосальна нерівність в арабському соціумі ніби проектується на відносини між заможними і бідними арабськими країнами. Це тільки добрі європейці повинні рятувати арабів. Для Росії теж характерна майнова нерівність. І вона, як кращий друг арабського світу, не приймає біженців, на відміну від маленької Естонії.

- Що може означати інформація про появу все більшої кількості російських військових, які воюють на стороні режиму Асада?

- Це означає, що росіяни там з'явилися. В Ізраїлі й раніше писали про військових радників і фахівців, але це був вельми скромний контингент. Зараз там цілі танкові екіпажі і льотчики. Це ескалація війни, російські війська введені в Сирію.

Читайте також: Російські армійці масово публікують світлини із Сирії

- Яка мета у Кремля?

- Така ж, як і при введенні російських військ у Донбас - розширення зони впливу Москви. Путін давно говорив, що будуватиме велику Росію. Під цим у Кремлі розуміють велич в сенсах ХІХ століття - усюди, куди можна дотягнутися, повинні стояти російські війська. Це бажання досить небезпечне, бо незрозумілі наслідки.

Наприклад, в Сирії є російська авіація і ППО. Але проти режиму Асада діє і ізраїльська авіація, правда тільки точково. Ширше діє турецька і американська авіація. Є можливість прямого військового зіткнення між ВПС НАТО і російськими ВПС. Або Ізраїлю проти Росії. Офіційно наземних військ НАТО там немає, але є повідомлення про американський та англійський спецнази. Зараз на порядку денному вхід турецької армії в Сирії. Путін пішов на ескалацію агресії і підняття планки. Йому зійшло з рук ведення військ в Донбас, анексія Криму і збитий Боїнг. Тільки ледачий не говорив, що якщо Путіна не зупинити - він буде воювати далі. Зараз у Сирії він перевіряє реакцію Заходу.

- А що може зробити американська адміністрація? Які помилки вони зробили в Сирії?

- На Близькому Сході Америка діє невдало. Правда, в питанні Сирії вони були більш професійні. Конфлікт було локалізовано. Американці підтримували опозицію, потім "Ісламська держава" змішала всі карти. Тепер Путін піднімає планку. Можливо, адміністрація Обами закриє очі на ситуацію і тут, як вона це робила в інших регіонах раніше.

- Які інтереси Ізраїлю?

- Це складне питання. Я вважаю, що Ізраїль повинен взяти під контроль всю Землю Обітовану, яка обіцяна нашому народу в Біблії. Зробити співдружність держава під егідою Ізраїлю. Наша влада це не робить, зайняла вичікувальну позицію. Можливо, що втручання росіян змінить ситуацію. Якщо Путін почне підтримувати сили, які виступаю за знищення Ізраїлю, дамо гідну відповідь. У Ізраїля великий досвід збройного протистояння Радянському Союзу. Адже саме Москва стояла за всіма арабо-ізраїльськими війнами. Думаю, Путін це розуміє, тому утримається від зіткнення з Ізраїлем, на відміну від зіткнень з Туреччиною та США.