У Черкаській, Донецькій та Херсонській областях на місцевих виборах від пропрезидентського блоку "Солідарність" балотуватимуться колишні члени Партії регіонів.

Про причини і наслідки влиття "регіоналів" до партії президента для "Знай" розповідає політолог Антон Круть.

Чому відбувається входження колишніх "регіоналів" до президентської партії?

Перше: колишні "регіонали" звикли жити і працювати при владі. Причому не тільки вони, бізнесмени з УДАРу теж добре відреагували на злиття з партією президента, бо їм так простіше працювати.

Друге: БПП "Солідарність" - аморфна політична структура, якій потрібні реальні структури, на ресурс яких можна було б опертися, для роботи на виборах. От вони один одного і знайшли. Це не партія в класичному розумінні, а скоріше клуб за інтересами, як і абсолютна більшість інших українських політичних партій.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Читайте також: Колишні "регіонали" йдуть на місцеві вибори від Блоку Порошенка

Як це вплине на рейтинги?

В Донецькій області ніяк. Наприклад, чоловік Наталії Королевської Юрій Солод, став депутатом від Слов'янська. Це показує, що тамтешнє населення або не передивляється біографії, або не має негативного відношення до цих людей. А от в центральній чи західній Україні рейтинги можуть і впасти. Зараз проблема не так в рейтингу, а в кількості заведених депутатів. Бо є чисто технологічні проекти – "Наш край" або "Народний контроль". Через них зайдуть люди, підконтрольні АП і олігархам.

Що стане характерною рисою для виборчих кампаній на місцевих виборах?

Спекуляції не темі війни. Одні закликатимуть до єднання і збереження країни. Інші критикуватимуть, мовляв, війна, а вони ділять потоки та державну власність. Добре, що голосування за зміни до Конституції призначене аж на грудень цього року. Бо там можлива цілком реальна політична криза, яка спровокує й дострокові парламентські вибори. Очевидно, на це і розраховує Рінат Ахметов і Ігор Коломойський.

Як затримання Ігора Мосійчука вплине на парламент?

Порошенко відтворює практики своїх попередників, особливо Леоніда Кучми. Другий президент України любив використовувати Генпрокуратуру як важіль впливу на парламент чи створювати партії-клони. Відомо, що два тижні тому в АП були наради з "Батьківщиою" і "Самопоміччю". Їм натякали: хлопці, сильно вередуватиме, ваші фракції можуть просто "схуднути". А фракція Радикальної партії вже значно скоротиться. Так зване "тушкування" – це теж з минулого.

Читайте також: Мосійчук просто пазл великого процесу - політик

Які несподіванки можуть бути на виборах?

Сенсацій не очікуйте. Не думаю, що БПП "Солідарність" набере більше 10% в середньому по регіонах на сході і півдні. Можливо, хороші результати будуть у "Батьківщини" та "Самопомочі". Партії віртуальні, всі мають кадровий голод. Найбільша інтрига - які будуть вибори на окупованій території.