У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який дозволить в подальшому легалізувати проституцію. Автором законопроекту став депутат від "Самопомочі" Андрій Немировський, а сам проект уже отримав схвалення від пропрезидентської фракції – Блоку Петра Порошенка. Зокрема, свою підтримку висловив лідер блоку БПП – Юрій Луценко.

В Парламенті підрахували, що легалізація проституції дозволить додатково отримати до бюджету близько 4 мільярдів гривень, а також легалізує інтимний бізнес і виведе його з тіні.

"Знай" поцікавився у експертів – чи справді потрібно легалізувати проституцію.

Дмитро Назарець, керуючий партнер юридичної фірми "Дмитро Назарець та партнери", переконаний, що проституцію треба легалізувати. Він наводить наприклад таку країну, як Голландія – там повії мають патенти на свою діяльність та сплачують податки до бюджету.

Читайте також: Росія не довіряє США і відмовилася зустрічатись в "нормандському форматі"

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Паралельно з цим законом треба скасовувати юридичну відповідальність за заняття проституцією. По-друге – частково поширити на повій законодавство про підприємницьку діяльність. Варто посилити відповідальність за зараження венеричними хворобами, включно з відповідальністю лікарів за фальшиві довідки. Відповідальність має лишитися за сутенерство, за примушення до проституції, за втягнення неповнолітніх до заняття проституцією, за проституцію без медичної довідки", - каже юрист.

Задля простоти Дмитро Назарець пропонує оподаткування ввести щось на зразок фіксованого податку або патенту (фіксованого платежу на певний час, який би містив у собі податок на доходи та внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування)

Політичний експерт Руслан Бортник, пояснює, що такий законопроект – це швидше реклама для депутатів. Бо легалізація будь-якого незаконного явища у суспільстві є певною рекламою.

"Це стосується не тільки проституції, але й одностатевих шлюбів. Питання зброї, ігрового бізнесу, наркотиків, тощо. Багато таких "дражливих" тем знаходяться на грані прав людини і соціальної доцільності. І поки що тут не має якогось універсального підходу - є дуже багато країн Заходу, де та сама проституція не легалізована, а є країни Заходу де вона кримінально переслідувана. Кожна країна для себе вибирає якісь шляхи, виходячи з економічних та соціальних реалій, які склалися в цій країні. На мою думку такі питання мають вирішуватися на референдумі", - каже експерт.

Експерти вже порахували – легалізація проституції додатково принесе до бюджету від 4 до 12 мільярдів гривень на рік. Якщо легалізувати ігорний бізнес – це додатково дасть до бюджету ще 5 – 7 мільярдів.

Читайте також: За ніч жінка 600 разів подзвонила в екстрені служби

"Можна порахувати скільки коштів принесе до бюджету легалізація наркотиків чи торгівлі людьми, або органами. Але соціальна шкода переважає отримані позитивні економічні ефекти

Я вважаю що такі речі, як проституція, не можуть бути легалізовані в нашому суспільстві. У цьому питанні немає впевненості, що держава не просто легалізує проституцію, а що вона спроможна буде забезпечити належний державний контроль в цій сфері – дотримуватися певних стандартів, охорони здоров'я, трудових стандартів",- каже Бортник.

Політолог Володимир Цибулько відзначає, що ідея з легалізацією проституції виглядає комічною.

"У українського уряду постійно з'являються якісь концептуальні ідеї, які завжди виступають суспільними подразниками. Першою такою ідеєю була легалізація ігрового бізнесу, при чому з таким нібито шляхетним наміром, що це будуть дорогі казино та 5-зіркові готелі. Та в нас на всю країну декілька таких готелів. Легалізація проституції теж виглядає курйозно – бо я не розумію, яке завдання ця легалізація має виконати", - каже політолог.

Цибулько пояснює, що сама ідея створює масу репутаційних проблем, які потім можуть позначитися на міжнародному іміджі країни.

"Такі комічні ідеї озвучують представники правлячих політичних сил. Про легалізацію ігорного бізнесу говорили першими Яценюк і Яресько, зараз легалізацію проституції підтримує Юрій Луценко", - відзначає політолог.

На його думку, озвучення таких ідей в консервативному суспільстві знищує репутацію політичних сил.

"Скоріше цією темою хочуть викликати дискусію у суспільстві, аніж вийти на якісь рішення", - впевнений Цибулько.