Уже місяць в Україні діє система електронних петицій. Відповідний розділ Адміністрація президента запустила 28 серпня, до цього президент підписав відповідний указ, яким затвердив порядок розгляду електронних петицій.

Заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків пояснив: аби Петро Порошенко почав розгляд петиції, вона має набрати не менше 25 тисячі голосів протягом трьох місяців.

"Знай" дізнавався – що просять у президента рядові українці.

Три петиції з початку вересня набрали необхідну кількість голосів та отримали відповідь гаранта – це петиції з проханням законодавчо затвердити право громадян України на захист, скасувати розмитнення і акцизний податок на авто та призначити Михаїла Саакашвілі прем'єр-міністром України.

Читайте також: Російська опозиція просить розслідувати вбивство Нємцова на міжнародному рівні

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як і очікувалося, згідно Конституції України, президент не має права призначати прем'єр-міністра або ж ухвалювати Закон "Про цивільну зброю та боєприпаси" - це належить до компетенції Верховної ради. Щодо скасування розмитнення та акцизного податку на авто – у Адміністрації повідомили, що за рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі з 30 вересня скасовано спеціальне мито, а з 1 січня наступного року планується припинити справляння додаткового імпортного збору.

Наразі в петиціях українці найбільше прохають:

- Врятувати "Дельта-банк". Ліквідація системного банку – ліквідація довіри до банківської системи і влади (понад 28 тисяч голосів)

- Подати закон про відміну депутатської недоторканності (понад 23 тисячі голосів)

- Можливість дострокового відкликання будь-якої вибраної особи, що не виправдали довіри виборців (понад 22 тисячі голосів)

- Знімати мандат з депутата за 3 пропуски пленарних засідань без поважних причин (більше 20 тисяч голосів)

- Призначити Юлію Тимошенко послом в Гондурасі (понад 20 тисяч голосів)

- Люструвати прокурорів та суддів (понад 19 тисяч голосів)

- Ввести обов'язковість надання гарантій (на два-три роки) за стан доріг від тих, хто бере гроші за їх ремонт (більше 19 тисяч голосів)

- Надати громадянство іноземцям, котрі перебували або перебувають в зоні АТО (понад 18 тисяч голосів)

- Накласти штрафи за викинуте на вулиці сміття (понад 16 тисяч голосів).

Серед петицій президенту трапляються і відверто смішні заяви та прохання.

Школярі почали збір голосів з проханням відкласти ЗНО з англійської мови. Прохання пояснюють тим, що 10 та 11 класи не встигають підготуватися. Щоправда, не всі – адже проголосувало за петицію лише 115 осіб.

19 користувачів підписалися за те, аби Президент попросив Марка Цукерберга додати в інтерфейс Фейсбуку кнопку дизлайк.

Читайте також: В українців на руках більше 800 тисяч мисливських рушниць

13 користувачів просять призначити депутата Андрія Немировського (автора законопроекту про легалізацію проституції – прим. авт.) – відповідальним за наповнення "легального" ринку проституції.

12 підписів зібрали за те, аби заборонити інтернет.

Громадянин України Павло Карлович зібрав 41 підпис за своє звернення – заборонити оголошувати через гучномовець повідомлення на залізничних станція, "інтонаціями, які наповнені байдужістю та мізантропією".

Директор центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко – пояснює, що електронні петиції в Україні запровадили на зразок США, аби продемонструвати демократичність та прозорість суспільства.

"Проте більшість з цих петицій потрібно адресувати не призеденту, а парламенту, або й органам місцевого самоврядування", - каже політолог.

За його словами, серед найбільш підтримуваних петицій може виявитися звичайне лобіювання інтересів певних політичних чи бізнесових груп – як у випадку з петицією про надання зброї українцям. Адже не секрет, що лобіювали цей закон перед усім продавці зброї.

Експерт Олексій Арестович пояснює, що в лобіюванні певних питань немає нічого поганого.

"Зараз сучасні технічні можливості такі, що можна швидко це діло виправити – адже можна легко відслідкувати скільки голосів було подано з однієї адреси, і чи вони справжні, чи голоси віддають боти", - каже Арестович.

Він пояснює, що петиція – це не нормативний акт. Швидше – форма соціологічного опитування.

"Такі петиції – це своєрідна гра в комунікацію між народом та владою. Вона показує владі, які питання хвилюють суспільство. Як показує досвід трьох попередніх петицій, на які відповіли, – результат від них нульовий. Гадаю, за півроку люди зрозуміють, що така гра не дає результатів", - розповів експерт.